Bułeczki drożdżowe z marmoladą

  • wyświetlono: 73097 |
  • dodany do książki kucharskiej: 27 |
  • polecenia: 1

Bułeczki są fantastyczne w smaku,a co najważniejsze mają mniej kalorii niż tradycyjne pączki pieczone w głębokim tłuszczu.

WeronikaCh
  • 70min

Składniki

1 kg. mąki
10 dag, drożdży
2 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mleka
niecałe pół szklanki oleju lub rozpuszczonego masła

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

  • 1. W połowie ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. Mąkę przesiać, zrobić w środku wgłębienie,wsypać cukier, wbić roztrzepane jajka, dodać wyrośnięte drożdże , wyrabiać dolewając reszte ciepłego mleka, na końcu dodać olej lub masło Jeśli ciasto przykleja sie do rąk ,dosypać mąki, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące
  • 3. Odstawic na około 50 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu rozwałkować psypując mąką , wykrawać szklanką krążki, kładąc na środku łyżeczkę marmolady,dokładnie zlepić
  • 4. Układać na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym,zlepioną stroną do dołu. Piec na złoty kolor w temp. 180 st. około 15 minut

Porady

Moża przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaszkola_babcisłodkie_życiekuchnia polska na każdą porę roku

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

Piekę je od wielu lat.

Bułeczki z wśniami

Dodane przez: moniś 07

Drożdżowe bułeczki z wiśniami

Pyszne , mięciutkie drożdżowe bułeczki...

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Dodane przez: angelusiek

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Moje pierwsze rogaliki.

Rogaliki z marmoladą

Dodane przez: renataszozda

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

klasyczne i przez wszystkich lubiane

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Dodane przez: magda3s

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Rogaliki jak z cukierni.

bułeczki z budyniem

Dodane przez: kowwioleta

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe - smak dzieciństwa.