REKLAMA

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

wyświetlono: 284311 | dodany do książki kucharskiej: 46 | polecenia: 2

Bułeczki drożdżowe są fantastyczne w smaku, a co najważniejsze mają mniej kalorii niż tradycyjne pączki pieczone w głębokim tłuszczu. Tradycyjne drożdżowe bułeczki z marmoladą nadadzą się na podwieczorek albo jako propozycja na drugie śniadanie. Słodkie bułeczki drożdżowe doskonale smakują ozdobione kruszonką lub posypane grubym cukrem do wypieków. Oto przepis na bułeczki drożdżowe. Ten sprawdzony sposób, jak zrobić bułeczki drożdżowe zachwyci całą rodzinę.

opublikowany: 28.08.2020
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dag drożdży
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mleka
    niecałe pół szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
    słoik marmolady owocowej
Ocena:

(średnia 4.93 z 182 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na bułeczki drożdżowe:
    W połowie ilości ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru należy rozpuścić drożdże oraz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Następnie należy przesiać mąkę, zrobić w środku wgłębienie, wsypać cukier, wbić roztrzepane jajka i dodać wyrośnięte drożdże. Następnie trzeba wszystkie składniki wyrabiać dolewając resztę ciepłego mleka, na końcu dodać olej lub masło. Jeśli ciasto na bułeczki drożdżowe wciąż przykleja się do rąk, to trzeba dosypać większą ilość mąki. Następnie wszystkie składniki należy wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
  • 3. Ciasto na bułki drożdżowe należy odstawić na około 50 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu trzeba je rozwałkować posypując mąką i za pomocą szklanki trzeba wykrawać zgrabne krążki. Na środku porcji ciasta należy położyć na środku łyżeczkę marmolady i dokładnie zlepić brzegi.
  • 4. Następnie powstałe bułeczki drożdżowe należy układać na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym do pieczenia. Warto pamiętać, aby drożdżowe bułki ułożyć zlepioną stroną do dołu. Na koniec słodkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem należy piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Pyszne drożdżowe bułeczki po wystudzeniu są gotowe do podania.

Notka redakcyjna

Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe warto zawsze mieć pod ręką, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Zamiast marmolady z powodzeniem można sięgnąć po sezonowe owoce np.: jabłka, gruszki lub śliwki. Ponadto domowe bułeczki drożdżowe można przygotować używając robota kuchennego. Dzięki temu ciasto będzie odpowiednio napowietrzone bez brudzenia rąk. Po upieczeniu bułki drożdżowe warto podać na ozdobnej paterze, która nada im odświętnego charakteru.

Porady

Można przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

drożdżówki z nektarynką Dodane przez: Mateusz Kacprzak
drożdżówka z nektarynką Dodane przez: Mateusz Kacprzak


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: magda3s magda3s

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu rogaliki

kategoria: rogal kruche ciasto rogale Desery rogaliki marmolady opublikowany: 08.04.2013 | wyświetlono: 107580 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 3
Dodane przez: Marica738 Marica738

Bułeczki maślane z marmoladą

Pyszne bułeczki upieczone specjalnie dla mojej córci i rozeszły się raz dwa :).

kategoria: Desery opublikowany: 28.09.2015 | wyświetlono: 2521 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1
Dodane przez: bogusia82 bogusia82

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Pyszne i mięciutkie bułeczki z budyniem,idealne na drugie śniadanie lub do kawy.

kategoria: bułki Ciasta do kawy drożdżówka Desery opublikowany: 06.02.2015 | wyświetlono: 42235 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE