Bułeczki drożdżowe z marmoladą

  • wyświetlono: 259267 |
  • dodany do książki kucharskiej: 44 |
  • polecenia: 2

Bułeczki drożdżowe są fantastyczne w smaku, a co najważniejsze mają mniej kalorii niż tradycyjne pączki pieczone w głębokim tłuszczu. Tradycyjne drożdżowe bułeczki z marmoladą nadadzą się na podwieczorek albo jako propozycja na drugie śniadanie. Słodkie bułeczki drożdżowe doskonale smakują ozdobione kruszonką lub posypane grubym cukrem do wypieków. Oto przepis na bułeczki drożdżowe. Ten sprawdzony sposób, jak zrobić bułeczki drożdżowe zachwyci całą rodzinę.

WeronikaCh
  • 70min

Składniki

1 kg mąki
10 dag drożdży
2 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mleka
niecałe pół szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
słoik marmolady owocowej

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

  • 1. Ciasto na bułeczki drożdżowe:
    W połowie ilości ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru należy rozpuścić drożdże oraz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Następnie należy przesiać mąkę, zrobić w środku wgłębienie, wsypać cukier, wbić roztrzepane jajka i dodać wyrośnięte drożdże. Następnie trzeba wszystkie składniki wyrabiać dolewając resztę ciepłego mleka, na końcu dodać olej lub masło. Jeśli ciasto na bułeczki drożdżowe wciąż przykleja się do rąk, to trzeba dosypać większą ilość mąki. Następnie wszystkie składniki należy wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
  • 3. Ciasto na bułki drożdżowe należy odstawić na około 50 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu trzeba je rozwałkować posypując mąką i za pomocą szklanki trzeba wykrawać zgrabne krążki. Na środku porcji ciasta należy położyć na środku łyżeczkę marmolady i dokładnie zlepić brzegi.
  • 4. Następnie powstałe bułeczki drożdżowe należy układać na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym do pieczenia. Warto pamiętać, aby drożdżowe bułki ułożyć zlepioną stroną do dołu. Na koniec słodkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem należy piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Pyszne drożdżowe bułeczki po wystudzeniu są gotowe do podania.

Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe warto zawsze mieć pod ręką, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Zamiast marmolady z powodzeniem można sięgnąć po sezonowe owoce np.: jabłka, gruszki lub śliwki. Ponadto domowe bułeczki drożdżowe można przygotować używając robota kuchennego. Dzięki temu ciasto będzie odpowiednio napowietrzone bez brudzenia rąk. Po upieczeniu bułki drożdżowe warto podać na ozdobnej paterze, która nada im odświętnego charakteru.

Porady

Można przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcisłodkie_życiekuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

Piekę je od wielu lat.

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Dodane przez: angelusiek

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Moje pierwsze rogaliki.

bułeczki drożdżowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Wspaniałe dla małych dzieci bułeczki...

Bułeczki z wśniami

Dodane przez: moniś 07

Drożdżowe bułeczki z wiśniami

Pyszne , mięciutkie drożdżowe bułeczki...

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Dodane przez: remaa

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Niewątpliwą zaletą tych rogalików...

image-22dt09b

Dodane przez: danusia19671

Bułeczki drożdżowe z malinami

Drożdżowe bułeczki z malinami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE