Bułeczki cynamonowe są proste do zrobienia i pyszne. Stanowią dobrą alternatywę dla zwykłych drożdżówek z serem czy owocami, a do tego bardzo efektownie wyglądają.

Bułeczki cynamonowe - szwedzka tradycja

Moda na cynamonowe bułeczki przywędrowała do nas ze Szwecji (choć cynamonki popularne są także w Ameryce Północnej). Wiąże się nierozerwalnie z tradycją zwaną fika. Fika to szwedzka przerwa na kawę. Szwedzi nie wyobrażają sobie małej czarnej bez czegoś słodkiego. Najczęściej wybierają właśnie kanelbullar, czyli zawiniętą w kształt ślimaka bułeczkę z cynamonem. Kanelbullar są miękkie i pachnące, wypełnione cynamonową masą. 

Bułeczki cynamonowe możemy przygotować w różnych rozmiarach - mniejsze będą świetne jako ciastko do kawy, większe zaspokoją apetyt na słodycze.

Bułeczki cynamonowe - z lukrem, rodzynkami, czekoladą

Bułeczki cynamonowe są robione z ciasta drożdżowego. Możemy zastosować dwie techniki ich zwijania. Pierwsza zakłada, że najpierw robimy słodką roladę. Rozwałkowane ciasto drożdżowe smarujemy masą cynamonową i zwijamy w roladę. Następnie ostrym nożem kroimy ciasto na plastry - rozłożone na blasze staną się naszymi cynamonkami. Inna wersja to wykrojenie z rozwałkowanego ciasta szerokich pasków, posmarowanie ich masą i zwinięcie w kształt ślimaka.

Bułeczki kładziemy na blasze w odpowiednich odstępach - weźmy pod uwagę, że pod wpływem ciepła jeszcze trochę urosną. Możemy też jednak umieścić je w małej formie, bardzo blisko siebie - powstaną wtedy bułeczki odrywane. Bułeczki możemy doprawiać zgodnie z naszymi upodobaniami. Do cynamonowej masy dodajmy kardamon, imbir lub odrobinę soli, sypnijmy garść rodzynek lub kawałków czekolady. Na wierzchu cynamonki warto posypać gruboziarnistym cukrem lub posiekanymi orzechami. Bułeczki cynamonowe lubią też lukier i cukier puder.