Drożdżowe bułeczki z dżemem lub marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce rozcieram 3 dag drożdży, mieszam z ciepłą wodą i odstawiam na 5 minut. Rozczyn mieszam z 3/4 szklanki ciepłego mleka dodaję 2 szklanki mąki, 3/4 szkanki cukru i łyżeczkę soli. Ubijam trzepaczką . W trakcie dodaję kolejno 3 jajka. Ubijam do połączenia składników. Wlewam roztopione masłoi wsypuję jeszcze 2 i1/2 szklanki mąki. Ciasto wyrabiam energicznie przez 5 minut. Odstawiam do wyrośnięcia.
2.Ciasto dzielę na dwie częśći rozwałkowuję na płat półcentymetrowej grubośći. Kroję na kwadraty o boku 10 cm.
3.Na każdy kwadrat kładę po łyżce dżemu, marmolady lub kawałku owocu. Zlepiam cztery końce ze sobą. Układam na blaszce, pozostawiam w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
4.Wierzch bułeczek smaruję rozmąconym żółtkiem z wodą. Piekę w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Po upieczeniu posypuję obficie cukrem pudrem.
Komentarze