REKLAMA

Drożdżowe bułeczki z dżemem lub marmoladą

wyświetlono: 3075 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Bułeczki lubię robić mimo że przy nich jest trochę roboty, ale za to mam je przez parę dni do herbaty lub kawy.

opublikowany: 25.02.2013
Udostępnij Pinterest
  • 50 min

Składniki:

  • 0,3 dag drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka soli
    3 jajka
    1 kostka masła
    2 i 1/2 szklanki mąki
Ocena:

(średnia 4.5 z 144 głosów)

Jak zrobić Drożdżowe bułeczki z dżemem lub marmoladą?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce rozcieram 3 dag drożdży, mieszam z ciepłą wodą i odstawiam na 5 minut. Rozczyn mieszam z 3/4 szklanki ciepłego mleka dodaję 2 szklanki mąki, 3/4 szkanki cukru i łyżeczkę soli. Ubijam trzepaczką . W trakcie dodaję kolejno 3 jajka. Ubijam do połączenia składników. Wlewam roztopione masłoi wsypuję jeszcze 2 i1/2 szklanki mąki. Ciasto wyrabiam energicznie przez 5 minut. Odstawiam do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto dzielę na dwie częśći rozwałkowuję na płat półcentymetrowej grubośći. Kroję na kwadraty o boku 10 cm.
  • 3. Na każdy kwadrat kładę po łyżce dżemu, marmolady lub kawałku owocu. Zlepiam cztery końce ze sobą. Układam na blaszce, pozostawiam w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
  • 4. Wierzch bułeczek smaruję rozmąconym żółtkiem z wodą. Piekę w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Po upieczeniu posypuję obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: AdaBr AdaBr

Drożdżowe bułeczki z dżemem

Szybko i prosto :-)

kategoria: Desery Przetwory opublikowany: 27.11.2014 | wyświetlono: 441 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE