Drożdżowe bułeczki z dżemem lub marmoladą

4.5 (144 ocen)

  • 50 min

Bułeczki lubię robić mimo że przy nich jest trochę roboty, ale za to mam je przez parę dni do herbaty lub kawy.

  • 50 min

Składniki:

  • 0,3 dag drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka soli
    3 jajka
    1 kostka masła
    2 i 1/2 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory

Drożdżowe bułeczki z dżemem lub marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce rozcieram 3 dag drożdży, mieszam z ciepłą wodą i odstawiam na 5 minut. Rozczyn mieszam z 3/4 szklanki ciepłego mleka dodaję 2 szklanki mąki, 3/4 szkanki cukru i łyżeczkę soli. Ubijam trzepaczką . W trakcie dodaję kolejno 3 jajka. Ubijam do połączenia składników. Wlewam roztopione masłoi wsypuję jeszcze 2 i1/2 szklanki mąki. Ciasto wyrabiam energicznie przez 5 minut. Odstawiam do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto dzielę na dwie częśći rozwałkowuję na płat półcentymetrowej grubośći. Kroję na kwadraty o boku 10 cm.
  • 3. Na każdy kwadrat kładę po łyżce dżemu, marmolady lub kawałku owocu. Zlepiam cztery końce ze sobą. Układam na blaszce, pozostawiam w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
  • 4. Wierzch bułeczek smaruję rozmąconym żółtkiem z wodą. Piekę w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Po upieczeniu posypuję obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować