Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czekoladowy budyń połączony ze słodkimi brzoskwiniami w cieście idealnie łączy się smakiem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    ▪ 150 g mąki gryczanej
    ▪ 200 g mąki owsianej
    ▪ 1 jajo
    ▪ 200 g masła miękkiego
    ▪ 100 g słodzika/cukru
    ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa
    ▪ 2 budynie czekoladowe
    ▪ 500 ml mleka
    ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ▪ 1 galaretka cytrynowa
    ▪ 300 g brzoskwiń
    +cukier puder na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajo i słodzik, cukier. Dokładnie mieszamy ręką i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części (jedna nieco większa, będzie na spód). Mniejszą zawijamy w folie i chowamy do zamrażarki.

    2. Większą część ciasta rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód 20 minut w 180 stopniach.



    3. Brzoskwinie kroimy drobno w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Budyń przygotowujemy na mleku, go gorącego wsypujemy galaretkę i mieszamy Jeszcze ciepły wylewamy na podpieczony spód. Wciskamy w budyń brzoskwinie i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Pieczemy całość 30 minut w 180 stopniach. Upieczone posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Czekolada Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować