Smaczny mazisty sernik z dodatkiem soczystych brzoskwiń z kruszonką kokosową będzie idealnym deserem do kawki w gronie najbliższych, idealny wypiek na każdą okazję. To taka kwintesencja smaków :)
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Wymiary formy: 24*24 cm
Ciasto:
300 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
Ser:
1,5 kg sera białego
2 szklanki cukru pudru
100 g masła
9 jajek
sok z jednej cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
100 g cukru pudru
130 g masła
200 g wiórek kokosowych
Sernik z brzoskwiniami z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i cukier szybko wyrobić rękami ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i wyłożyć nim jej dno podpiec w piekarniku ok 10 minut w 180 stopniach.
2.Ser zmielić. Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem i masłem, wmieszać ser, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i ostrożnie wymieszać. Na podpieczony spód wylać połowę masy serowej rozłożyć połówki brzoskwiń i wylać resztę masy serowej.
3.Zrobić kruszonkę z masła wiórek i cukru pudru, posypać po serniku. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok godziny.
Komentarze