Budyniowiec ucierany z brzoskwiniami

4.51 (201 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na to ciasto dawno temu dostałam od mojej kuzynki. Ciasto jest bardzo smaczne i orzeźwiające. Brzoskwinie z puszki, w sezonie można zastąpić świeżymi owocami lub całkowicie zastąpić innymi owocami np. jabłkami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jaj
    1 szkl cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
    2,5 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    250 g masła/margaryny
    3 budynie śmietankowe
    1 litr mleka
    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.51 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyniowiec ucierany z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Proszki budyniowe mieszamy w 1 szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z łyżką masła i gotujemy budyń. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy partiami pozostały cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Pianę z białek dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Pół ciasta wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy ciepły budyń, kładziemy pokrojone w kawałki brzoskwinie i wylewamy resztę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 50-60 min.

Porady

Brzoskwinie można zastąpić jabłkami, gruszkami lub innymi ulubionymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować