Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

3.57 (21 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste, wilgotne ciasto a w nim słodko - kwaśne brzoskwinie pokryte delikatna kruszonką. Polecam do niedzielnej kawy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1.5 szklanki mąki pszennej
    0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    2/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2/3 szklanki oleju słonecznikowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 brzoskwinie

    Kruszonka:
    5 dag masła
    5 dag mąki pszennej
    5 dag cukru krysztalu
Wystaw ocenę:

3.57 (21 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Ciasto z owocami

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonką:
    Składniki kruszonki wymieszać aż zrobi się "piasek", naczynie z kruszonką wstawić do zamrażalnika na czas przygotowania ciasta.
  • 2. Jajka zmiksować z cukrami, dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem oraz olej.Ciasto.wylozyc na formę wyłożona papierem i wysmarowaną tłuszczem. Na wierzchu poukładać pokrojone w ósemki brzoskwinie, posypać kruszonką. Pieczenie ok. 60 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować