Brzoskwinie w sosie malinowym

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Deser z kuchni francuskiej

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeże maliny: 45 dekagramów
    - drobno otarta skórka z 1 pomarańczy: 1 sztuka
    - sok ze świeżej pomarańczy: 2 łyżki
    - Grand Marnier, Cointreau lub inny likier pomarańczowy: 2 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
    - dojrzałe świeże brzoskiwnie: 6 sztuk
    - lody waniliowe: 60 dekagramów
    - biszkoty (opcjonalnie do podania): 12 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brzoskwinie w sosie malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny zetrzeć na puree w robocie kuchennym lub blenderze. Przetrzeć do miski przez sito z tworzywa sztucznego, aby usunąć pestki. Do mieszać skórkę z pomarańczy, sok i likier. Dodać cukru do smaku. Mieszać aż cukier się rozpuści. Przykryć i schłodzić w lodówce do czasu wykorzystania. Na ostrym ogniu zagotować duży garnek wody. Dodać brzoskwinie po jednej sztuce. Zostawić 10 - 20 sekund i wyjąć łyżką cedzakową. Kiedy owoce ostygną na tyle, że będzie je można wziąć do ręki, obrać ze skórki, przekroić na połowę i usunąć pestki. Przekroić połówki brzoskwiń jeszcze raz na pól. Domieszać do przecieru z malin. Przykryć i schłodzić w lodówce do chwili wykorzystania. Przed podaniem nałożyć do osobnych pucharków po dwie łyżki lodów. Umieścić brzoskwinie i polać przecierem malinowym. Podawać z biszkoptami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować