Brzoskwinie w sosie malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny zetrzeć na puree w robocie kuchennym lub blenderze. Przetrzeć do miski przez sito z tworzywa sztucznego, aby usunąć pestki. Do mieszać skórkę z pomarańczy, sok i likier. Dodać cukru do smaku. Mieszać aż cukier się rozpuści. Przykryć i schłodzić w lodówce do czasu wykorzystania. Na ostrym ogniu zagotować duży garnek wody. Dodać brzoskwinie po jednej sztuce. Zostawić 10 - 20 sekund i wyjąć łyżką cedzakową. Kiedy owoce ostygną na tyle, że będzie je można wziąć do ręki, obrać ze skórki, przekroić na połowę i usunąć pestki. Przekroić połówki brzoskwiń jeszcze raz na pól. Domieszać do przecieru z malin. Przykryć i schłodzić w lodówce do chwili wykorzystania. Przed podaniem nałożyć do osobnych pucharków po dwie łyżki lodów. Umieścić brzoskwinie i polać przecierem malinowym. Podawać z biszkoptami.
Komentarze