Śledzie smażone po duńsku

  • wyświetlono: 842 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis z kuchni duńskiej

  • 60min

Składniki

80 dag świeżych śledzi, 10 dag słoniny, 2 łyżki octu, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 5 łyżek tartej bułki, 3 łyżki musztardy, sól.

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie smażone po duńsku

  • 1. Śledzie oczyścić, odfiletować, usunąć skórę, skropić octem, posolić, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Filety cienko posmarować musztardą, panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Słoninę pokroić w kosteczkę, wytopić skwarki, odcedzić. Smażyć śledzie na słoninie na złoty kolor. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać skwarkami, wstawić na 5 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika. Podawać z ziemniakami puree oraz sałatką z czerwonej kapusty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatamusztarda_keczup

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie smażone

Dodane przez: caroline1983

Śledzie smażone

Coś dla miłosników ryb

SMAŻONE KREWETKI NA OSTRO PO INDYJSKU

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SMAŻONE KREWETKI NA OSTRO PO INDYJSKU

Podane z ryżem albo chlebkami naan...

Smażone śledzie w zalewie octowej

Dodane przez: pierniczkowo

Smażone śledzie w zalewie octowej

Pyszna śledziowa zakąska. Można...

śledzie w occie

Dodane przez: Klaudia0318

Smażone śledzie w occie

Moja ulubiona wersja śledzi. Są...

image-03djpbb

Dodane przez: Kasia_S

Śledzie po turecku

pasta paprykowa dodaje im pysznego...

śledzie po japońsku

Dodane przez: majka190382

ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU

Bardzo smaczny sposób na podanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE