Śledzie smażone po duńsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis z kuchni duńskiej

  • 60 min

Składniki:

  • 80 dag świeżych śledzi, 10 dag słoniny, 2 łyżki octu, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 5 łyżek tartej bułki, 3 łyżki musztardy, sól.

Śledzie smażone po duńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie oczyścić, odfiletować, usunąć skórę, skropić octem, posolić, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Filety cienko posmarować musztardą, panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Słoninę pokroić w kosteczkę, wytopić skwarki, odcedzić. Smażyć śledzie na słoninie na złoty kolor. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać skwarkami, wstawić na 5 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika. Podawać z ziemniakami puree oraz sałatką z czerwonej kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy