Wątróbka drobiowa w sosie malinowym

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 20 min

soczysta wątróbka w słodkim sosie z malin z rukolą

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (3 porcje):
    500 g wątróbki drobiowej
    250 ml maślanki
    2 łyżeczki cukru
    500 g malin
    150 ml białego wina
    2 łyżki masła
    2 łyżki octu balsamicznego
    mąka pszenna do oprószenia
    sól, pieprz
    + do podania: rukola, świeża melisa
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Wątróbka drobiowa w sosie malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i zalewamy maślanką. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przelewamy na sitko i odstawiamy na bok do odsączenia.
  • 2. Do rondelka wlewamy wino, ocet balsamiczny, dodajemy cukier i 3/4 malin. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 - 20 minut. Po tym czasie sos możemy przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek (ja tego nie zrobiłam), przelewamy do sosjerki.
  • 3. Na patelni rozpuszczamy masło i porządnie podgrzewamy. Wątróbkę dokładnie obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzane masło. Smażymy do czasu, aż wątróbka nie będzie krwista (mi to zajęło około 10 minut). Zdejmujemy z ognia, solimy i pieprzymy dla smaku.
  • 4. Na talerzach układamy rukolę, następnie wątróbkę, a na niej liście melisy. Posypujemy pozostałymi malinami i polewamy naszym sosem. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować