Idealne na Sylwestra i pierwszy dzień Nowego Roku. Świetnie smakują z sałatką jarzynową.
2 godz.
Składniki:
10 filetów matiesów (jeśli są bardzo słone można je na kilka godzin namoczyć), 4 łyżki majonezu, 10 dag śmietany kremówki, cebula, 3 łyżki groszku konserwowego, łyżka kaparów, posiekana natka pietruszki oraz do smaku: sok z cytryny, cukier, sól, pieprz.
Śledzie po balatońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie opłukać, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić na kawałki i ułożyć na półmisku. Śmietanę ubić, wymieszać z majonezem, groszkiem, posiekaną cebulą i kaparami. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Śledzie polać sosem i posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem, ziemniakami z wody lub z sałatką warzywną.
Komentarze