Śledzie po holendersku

  • wyświetlono: 4306 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Idealne na świąteczny stół.

  • 1500min

Składniki

6 filetów matiasów – wypłukanych i pokrojonych na kawałki, 2 drobno posiekane cebule, 2 pokrojone w plasterki pory (tylko białe części), 1/4 szklanki oliwy, sok z połowy cytryny, 2/3 szklanki białego wytrawnego wina, po kilka rozkruszonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego, korzeń imbiru - ok. 1 cm, łyżeczka cukru. Do dekoracji: natka pietruszki, plasterki cytryny.

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie po holendersku

  • 1. Wino zagotować z przyprawami i cukrem. Ostudzić pod przykryciem. Do przestudzonego wina wlać sok z cytryny i oliwę. Wymieszać. W słoiku układać warstwami śledzie, cebulę i pory. Zalać przygotowaną wcześniej zaprawą. Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Podawać udekorowane natką pietruszki i plasterkami cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatadanie świąteczne

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie po litewsku

Dodane przez: ewaeu

Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują...

Śledzie po kaszubsku

Dodane przez: Krystyna32

Śledzie po kaszubsku

Smaczne śledzie. Świetnie nadają...

Śledzie po lwowsku

Dodane przez: Gregorhspeed

Śledzie po lwowsku

Śledzie w każdej postaci są bardzo...

image-1prilw5

Dodane przez: monika016

Śledzie po japońsku

Śledzie w dość nietypowym wydaniu,...

Śledzie po warszawsku

Dodane przez: ewaeu

Śledzie po warszawsku

Śledzie z gęstym sosem o lekko...

Śledzie po piracku

Dodane przez: Ewelina Marcin

Śledzie po piracku

Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE