Kopytka w sosie malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i twaróg mielimy. Dodajemy jajko, budyń śmietankowy, łyżeczkę cukru i mąkę i wszystko szybko zagniatamy gładkie ciasto.
2.Na stolnicy oprószonej mąką formujemy z ciasta długie wałeczki i kroimy je w poprzek na kawałki (ok. 2 cm)
3.W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju i na wrzącą wodę delikatnie wrzucamy kluski i od momentu wypłynięcia na górę gotujemy około 5-7 minut.
4.Maliny wkładamy do garnka, dodajemy do nich cukier (w razie potrzeby możemy dodać nieco więcej niż 4 łyżki - wszystko w zależności od upodobań) i zalewamy niewielką ilością wody i zagotowujemy. Następnie, żeby zagęścić sos, dodajemy do nich mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i szybko mieszamy.
5.Kluseczki podajemy z sosem malinowym lub śmietaną z cukrem i cynamonem.
Porady
Kluseczki możemy podać też ze śmietaną z cukrem i cynamonem.
Komentarze