Kopytka w sosie malinowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kopytka, kluski i leniwe to wspomnienie dzieciństwa. Podawane mogą być z cukrem, śmietaną lub sosem malinowym.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski
    1) 250 g ugotowanych ziemniaków
    2) 200 g twarogu
    3) budyń śmietankowy
    4) 1 jajko
    5) 180 g mąki tortowej orkiszowej + trochę do podsypania
    6) łyżeczka cukru
    Sos malinowy
    1) 400 g malin
    2) ok. 4 łyżek cukru
    3) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    1) 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Sosy

Kopytka w sosie malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i twaróg mielimy. Dodajemy jajko, budyń śmietankowy, łyżeczkę cukru i mąkę i wszystko szybko zagniatamy gładkie ciasto.
  • 2. Na stolnicy oprószonej mąką formujemy z ciasta długie wałeczki i kroimy je w poprzek na kawałki (ok. 2 cm)
  • 3. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju i na wrzącą wodę delikatnie wrzucamy kluski i od momentu wypłynięcia na górę gotujemy około 5-7 minut.
  • 4. Maliny wkładamy do garnka, dodajemy do nich cukier (w razie potrzeby możemy dodać nieco więcej niż 4 łyżki - wszystko w zależności od upodobań) i zalewamy niewielką ilością wody i zagotowujemy. Następnie, żeby zagęścić sos, dodajemy do nich mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i szybko mieszamy.
  • 5. Kluseczki podajemy z sosem malinowym lub śmietaną z cukrem i cynamonem.

Porady

Kluseczki możemy podać też ze śmietaną z cukrem i cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować