BRUNSVIGER

4.5 (164 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Brunsviger to duńskie drożdżowe ciasto polane masłem z Brun Farin. Jest duński ciemny cukier z dużą zawartością melasy można go zastąpić cukrem natural dark muscovado z melasą.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 0.5 kilograma
    - mleko: 0.25 litra
    - masło: 10 dekagramów
    - drożdże: 5 dekagramów
    - cukier: 2 łyżki
    - jaja: 2 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki

    - masło: 15 dekagramów
    - cukier Brun Farin/natural dark muscovado z melasą: 15 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brunsviger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brunsviger 1. Ciasto:

    Wymieszać ciepłe mleko z drożdżami i cukrem. Masło rozpuścić i wystudzić.

    Połączyć wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne. Wyłożyć do blaszki 25x35 (lub podobnej), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Brunsviger 2. Polewa:

    Roztopić masło w rondelku i rozpuścić w nim cukier.
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponakłuwać - najlepiej do tego użyć np. grubego trzonka drewnianej łyżki.

    Ciasto zalać polewą, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Podwieczorek

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować