Ciasto „Użądlenie pszczoły”

4.48 (180 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Użądlenie pszczoły to drożdżowy placek z kremem budyniowym i chrupiącą, migdałową skorupką pachnącą miodem. Bardzo popularny, niemiecki przepis. Tradycyjnie pieczemy ciasto na prostokątnej blaszce. Nie jest wtedy takie wysokie, lepiej się je kroi i je.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g masła, miękkiego lub margaryny
    42 g świeżych drożdży
    500 g mąki
    75 g cukru
    1 szklanka mleka( letniego)
    3 żółtka
    szczypta soli
    Na skorupkę:
    6 łyżek mleka
    100 g masła
    100 g cukru
    2 łyżki miodu
    100 g płatków migdałowych
    Na krem:
    1 l mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    150 g cukru
    12 płatków żelatyny
    600 g słodkiej śmietanki
    2 paczuszki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Ciasto z kremem Budynie

Ciasto „użądlenie pszczoły” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i ochłodzić. Drożdże włożyć do miski, wsypać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i wlać letnie mleko. Zostawić pod przykryciem na 15 minut, aż zaczyn ruszy. Następnie dodać resztę mąki, cukru, żółtka, szczyptę soli i ochłodzone masło. Ciasto wyrobić, można przy pomocy miksera. Najpierw na najniższych obrotach wszystko wymieszać, a potem około 5 minut na najwyższych obrotach. Nakryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż zwiększy objętość o połowę. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na natłuszczonej foremce.
    2. Przygotować skorupkę: mleko podgrzać z masłem. Dodać cukier, miód i płatki migdałowe. Pogotować na małym ogniu, aż masa zrobi się szklana i zgęstnieje, ale nie może zbrązowieć. Zdjąć z ognia, ochłodzić i rozprowadzić na cieście drożdżowym w foremce. Zostawić jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu, aż ciasto podrośnie. Następnie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 25 minut.
    3. Po ochłodzeniu ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem. Krem:
    Zagotować 3, 5 szklanki mleka. A z pół szklanki mleka, 2 budyniów i cukru przygotować budyń. Dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Żelatynę namoczyć, następnie dobrze wykręcić i dodać do gorącego budyniu. Szybko wymieszać. Odstawić, aż wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Gdy budyń jest dobrze ochłodzony dodać ubitą śmietankę i wymieszać.
    Na dolny placek położyć krem i nakryć plackiem ze skorupką migdałową. Można już teraz pokroić górny placek na pożądaną wielkość. Ułatwi to nam później krojenie. Wstawić do zimnego, aż krem zastygnie.

Porady

Do kremu można dodać świeże truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować