Brownie z czarnej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czarna soczewica może być bazą dla wielu pysznych dań i to nie tylko wytrawnych. Można z niej zrobić również pyszne, słodkie i aksamitne ciasto czekoladowe.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 100 g czarnej soczewicy
    2) 50 g masła
    3) 50 g cukru
    4) 2 jajka
    5) 70 g czekolady gorzkiej
    6) 80 g czekolady mlecznej (może być z orzechami)
    7) 2 łyżki kakao + trochę do oprószenia
    8) 2,5 łyżki mąki
    9) ok. 80 g suszonej żurawiny
    10) garść orzechów laskowych (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Brownie Desery

Brownie z czarnej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę moczymy ok. pół godziny, a następnie gotujemy 30 minut aż soczewica będzie miękka (jeśli się trochę rozgotuje to nic nie szkodzi ;) Następnie odsączamy na sitku i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 2. Orzechy przez chwilę prażymy na suchej patelni.
  • 3. Masło oraz połamane kawałki czekolady umieszczamy w garnuszku i roztapiamy, po czym odstawiamy na chwilę żeby lekko ostygły.
  • 4. Do miski przekładamy zmiksowaną soczewicę, jajka rozpuszczoną czekoladę z masłem, cukier oraz kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i mieszamy.
  • 5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy (moja miała średnicę 18 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy brownie, a gdy ostygnie oprószamy kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna soczewica Czekolada Kakao Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować