Czarna soczewica może być bazą dla wielu pysznych dań i to nie tylko wytrawnych. Można z niej zrobić również pyszne, słodkie i aksamitne ciasto czekoladowe.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1) 100 g czarnej soczewicy
2) 50 g masła
3) 50 g cukru
4) 2 jajka
5) 70 g czekolady gorzkiej
6) 80 g czekolady mlecznej (może być z orzechami)
7) 2 łyżki kakao + trochę do oprószenia
8) 2,5 łyżki mąki
9) ok. 80 g suszonej żurawiny
10) garść orzechów laskowych (opcjonalnie)
Brownie z czarnej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę moczymy ok. pół godziny, a następnie gotujemy 30 minut aż soczewica będzie miękka (jeśli się trochę rozgotuje to nic nie szkodzi ;) Następnie odsączamy na sitku i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
2.Orzechy przez chwilę prażymy na suchej patelni.
3.Masło oraz połamane kawałki czekolady umieszczamy w garnuszku i roztapiamy, po czym odstawiamy na chwilę żeby lekko ostygły.
4.Do miski przekładamy zmiksowaną soczewicę, jajka rozpuszczoną czekoladę z masłem, cukier oraz kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i mieszamy.
5.Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy (moja miała średnicę 18 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy brownie, a gdy ostygnie oprószamy kakao.
Komentarze