Brokuł carbonara

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam sos carbonara, jednak liczę kalorie i dlatego zrezygnowałam z makaronu, a zastąpiłam go brokułami. Musicie spróbować!

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 brokuł (ok. 500 g)
    300 g boczku
    2 łyżki śmietany
    1 żółtko
    Sól
    Pieprz
    Gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Carbonara

Brokuł carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł gotujemy do miękkości.
  • 2. Pokrojony w kostkę boczek smażymy na patelni.
  • 3. W miseczce roztrzepujemy żółtko.
  • 4. Do żółtka dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy.
  • 5. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
    !uwaga! To właśnie gałka muszkatołowa nadaje smak.
  • 6. Do boczku na patelni wlewamy żółtko połączone ze śmietaną i smażymy aż żółtko się zetnie.
  • 7. Odcedzony brokuł łączymy z sosem carbonara.
    Robię to w garnku, w którym gotował się brokuł.
    Smacznego!

Porady

Całość posypać parmezanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować