Makaron carbonara fit / dietetyczny

4.42 (185 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Spaghetti carbonara jest pyszne - ale boczek i śmietanka 30% to prawdziwy grzech:). Dlatego proponuję jej lżejszą wersję - poniżej przepis na 1 porcję.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 50g szynki parmeńskiej
    1 mała cebula
    garść pomidorków koktajlowych
    50ml śmietanki 12%
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz
    100g makaronu
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.42 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Carbonara

Makaron carbonara fit / dietetyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną szynkę i cebulę. Smażymy do momentu aż zaczną się rumienić. Dodajemy przekrojone na pół pomidory i posiekany czosnek. Smażymy chwilę.
  • 3. Na patelni umieszczamy ugotowany makaron, zalewamy śmietanką wymieszaną z jajkiem, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze kilka minut, aż masa się zetnie i oblepi makaron. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować