Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Słodkie, puszyste bułeczki z chrupiącą skórką. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej sprawdzą się jako zamiennik chałki przy Wigilijnym stole!

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna - 250g
    Drożdże - 20g
    Cukier - 1duża łyżka
    Mleko ciepłe - 90ml
    Masło roztopione - 50g
    Jajko - 1szt (+1 do posmarowania)
    Sól - szczypta
    Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżka
    Rodzynki - 2 łyżki
    Do zalania rodzynek - odrobina soku pomarańczowego lub mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową 1. Rodzynki należy przygotować co najmniej godzinę przed pieczeniem. Jeśli są duże trzeba je pokroić na pół. Zalewamy sokiem pomarańczowym lub mlekiem na godzinę, aby zmiękły. Po tym czasie odciskamy.

    Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko, roztopione masło, sól, rodzynki i skórkę. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Polecam mieszać ciasto mikserem z odpowiednim mieszadłem - jest dużo szybciej. Wkładamy do miski natłuszczonej olejem i przykrywamy miskę folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

    Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części. Z każdej części ciasta robimy wałek, i zawijamy do w ślimaczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Odstawiamy jeszcze na 30 minut.

    Smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka silikonowego.
  • Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową 2. Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Studzimy na kratce. Bułeczki oczywiście najlepsze są świeże, ale następnego dnia też są pyszne.

Porady

Bardzo dobrym sposobem na drugie wyrastanie ciasta jest umieszczenie blachy w piekarniku na górnej półce, z włączonym tylko światłem (bez grzania). Żarówka daje wystarczająco ciepła, aby bułeczki podwoiły swoją objętość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować