Botwinka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i lekka zupa z botwinki, która bardzo szybko przygotujesz!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pęczek botwinki
    1 mały burak
    1 marchewka
    1 korzeń pietruszki
    3 ziemniaki
    1,5l bulionu lub wody
    ocet/sok z cytryny/koncentrat do barszczu
    świeżo pokrojony koperek
    200 ml śmietany 12% lub 18%
    4 jajka ugotowane na twardo
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Buraczki

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Botwinka 1. 1. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą lub bulionem i gotować ok. 10 min. ( można dodać odrobinę soku z cytryny, żeby buraczki nie straciły koloru)

    2. Międzyczasie pokroić botwinkę i gdy gotujące się warzywa zmiękną dodać do garnka. Gotować jeszcze 10 min. Na koniec zupę doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.

    3. Zupę przelać do miseczek. Dodać na środek łyżkę śmietany oraz ugotowane jajko i posypać koperkiem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować