Pyszna i lekka zupa z botwinki, która bardzo szybko przygotujesz!
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Pęczek botwinki
1 mały burak
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
3 ziemniaki
1,5l bulionu lub wody
ocet/sok z cytryny/koncentrat do barszczu
świeżo pokrojony koperek
200 ml śmietany 12% lub 18%
4 jajka ugotowane na twardo
sól i pieprz
1.1. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą lub bulionem i gotować ok. 10 min. ( można dodać odrobinę soku z cytryny, żeby buraczki nie straciły koloru)
2. Międzyczasie pokroić botwinkę i gdy gotujące się warzywa zmiękną dodać do garnka. Gotować jeszcze 10 min. Na koniec zupę doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.
3. Zupę przelać do miseczek. Dodać na środek łyżkę śmietany oraz ugotowane jajko i posypać koperkiem.
Komentarze