Wędzony wieprzowy schab, podpiekany

0 (0 ocen)

  • 98 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Uwędzony wieprzowy schab bez kości. Wędzony metodą garnkową na zrębkach śliwa/buk w temperaturze 50-60 stopni 2 godziny, plus podpiekanie w 80 stopniach Celsjusza 20 minut.

  • 98 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    schab wieprzowy bez kości 1 kg

    Składniki solanki:

    woda 1 litr
    peklosól 80 gram
    cukier 10 gram
    liść laurowy 8 szt.
    ziele angielskie 18 ziaren
    czosnek pół główki (nie obierany)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wędzony wieprzowy schab, podpiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wędzony wieprzowy schab, podpiekany. 1. Peklowanie na mokro:

    ilość dni peklowania 4.

    Wykonanie solanki:

    W 250 ml wody zagotowujemy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Po zagotowaniu parzymy 15 minut i studzimy. Ostudzony wywar razem ze składnikami dodajemy do pozostałej zimnej wody (kranówka) dodajemy peklosól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się peklosoli i cukru. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa. Kawałki mięsa umieszczamy w garnku kamiennym lub atestowanym pojemniku i zalewamy zimną solanką. Mięsa powinny być całkowicie zalane i umieszczone nie za ścisło, codziennie kawałki mięsa przekładamy. Temperatura peklowania powinna być 6-8 stopni Celsjusza.
  • Wędzony wieprzowy schab, podpiekany. 2. Po okresie peklowania, mięso płuczemy z solanki pod bieżącą zimną wodą, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.
  • Wędzony wieprzowy schab, podpiekany. 3. Wędzimy na zrębkach śliwa / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni Celsjusza i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni Celsjusza ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony.
  • Wędzony wieprzowy schab, podpiekany. 4. Po uwędzeniu czekamy aż temperatura w garnku spadnie do 30 stopni, wyjmujemy uwędzony schab, wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzony schab umieszczamy w lodówce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Sola Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wędzenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować