Zrolowany boczek wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.peklowanie:
Boczek peklowałem na mokro według tabeli "Dziadka" przez okres 4 dni.
2.Solankę sporządzamy według tabeli. Do solanki dodajemy kilka połamanych liści laurowych 15-20 ziaren ziela angielskiego i pokrojonej połowę główki czosnku (wszystko zagotowane i 15 minut parzone pod przykryciem).
3.Zwijamy boczek i zimną zalewą zalewamy. Zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki. Codziennie musimy boczek rozwinąć i odwrotnie zwinąć, tłustym do środka.
4.Po peklowaniu boczek płuczemy pod bieżącą wodą z solanki i osuszamy ręczniczkami papierowymi. Rozłożony płat boczku bez żeber nacieramy przyprawami (pieprz, majeranek), układamy po całości pokrojony w talarki czosnek.
5.Zwijamy ścisło płat boczku, wkładamy do siatki wędliniarskiej, dodatkowo osznurowujemy, osuszamy w lodówce kilkanaście godzin i na drugi dzień wędzimy 2 godziny w temperaturze 50 60 stopni C. Podpiekamy 15 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Komentarze