Zrolowany boczek wędzony

4.5 (196 ocen)

  • 112 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny zawijas boczku, wędzony metodą garnkową na zrębkach typu Borniak olcha / buk.

  • 112 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Płat boczku wieprzowego 1,4 kg
    7 ząbków czosnku (pokroić w cienkie talarki)
    7-8 połamanych liści laurowych
    15-20 ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Zrolowany boczek wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tabela "Dziadka". 1. peklowanie:

    Boczek peklowałem na mokro według tabeli "Dziadka" przez okres 4 dni.
  • Zrolowany boczek wędzony 2. Solankę sporządzamy według tabeli. Do solanki dodajemy kilka połamanych liści laurowych 15-20 ziaren ziela angielskiego i pokrojonej połowę główki czosnku (wszystko zagotowane i 15 minut parzone pod przykryciem).
  • Zrolowany boczek wędzony 3. Zwijamy boczek i zimną zalewą zalewamy. Zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki. Codziennie musimy boczek rozwinąć i odwrotnie zwinąć, tłustym do środka.
  • Zrolowany boczek wędzony 4. Po peklowaniu boczek płuczemy pod bieżącą wodą z solanki i osuszamy ręczniczkami papierowymi. Rozłożony płat boczku bez żeber nacieramy przyprawami (pieprz, majeranek), układamy po całości pokrojony w talarki czosnek.
  • Zrolowany boczek wędzony 5. Zwijamy ścisło płat boczku, wkładamy do siatki wędliniarskiej, dodatkowo osznurowujemy, osuszamy w lodówce kilkanaście godzin i na drugi dzień wędzimy 2 godziny w temperaturze 50 60 stopni C. Podpiekamy 15 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
  • Zrolowany boczek wędzony 6. Gotowy uwędzony zawijas z boczku.
  • Zrolowany boczek wędzony 7. W przekroju.
    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wędzenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować