Może ktoś powie kalorycznie, tak to prawda, ale za to bardzo smacznie. A w święta , no cóż pozwalam sobie i bliskim na trochę więcej. Najlepiej smakuje z dodatkiem chrzanu bądź ćwikły .
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 kg. surowego boczku wieprzowego ze skórą
2 łyżki przyprawy do mięs
2 łyżki przyprawy - Natura z koperkiem
5 ząbków czosnku
3 łyżki majeranku
5 łyżek oleju
3 listki laurowe
ok. 35 cm. rękawa do pieczenia
Boczek w aromatycznej mieszance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek myję, osuszam . Do przeciśniętego przez praskę czosnku dodaje olej, przyprawę do mięs, przyprawę z koperkiem, majeranek, mieszam, mieszankę nakładam na cały boczek, pozostawiam do dnia następnego. Drugiego dnia listki laurowe, mięso z mieszanką wkładam do rękawa do pieczenia , boki rękawa zapinam klamerkami, układam na blasze, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1.5 godziny. Po godzinie boczek wyjmuje z rękawa, pozostawiam do wystudzenia, wstawiam do lodówki, przed podaniem kroję.
Komentarze