Boczek w aromatycznej glazurze

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bez pieczystego mięsa nie obejdzie się żaden świąteczny stół ,tym boczkiem będzie delektować się cała rodzina...

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg boczku
    7 ząbków czosnku
    sól himalajska do smaku
    pieprz kolorowy do smaku

    Bejca:
    2 łyżki jasnego płynnego miodu
    1 łyżka musztardy ostrej
    1 łyżka ketchupu pikantnego
    1 łyżka oleju
    2 ząbki czosnku
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczek w aromatycznej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nacieramy czosnkiem 1. Boczek myję osuszam nacieram na całości solą i pieprzem,czosnek obieram przeciskam przez praskę,nacieram nim mięso,zawijam boczek w rulon owijam grubą bawełnianą nicią.
  • 2. Bejca: Do miseczki wlewam płynny miód,dodaję ketchup i musztardę,olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,dodaję sól oraz pieprz mieszam dokładnie-bejca powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.Odstawiam na 10 minut aby składniki się przegryzły.I tak powstałą bejcą smaruję mięso.

    Odstawiam na 1 godzinę do lodówki po czym wyjmuję,i ułożone mięso w naczyniu żaroodpornym wkładam do nagrzanego do 200*c piekarnika na 15 minut następnie mięso przykrywam pokrywą od naczynia zmniejszam temp do 180*c i piekę do momentu aż mięso będzie miękkie około 1,5-2 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować