Domowych wędlin nikomu nie trzeba polecać. Ten schab jednak polecę każdemu, wyszedł smaczny i soczysty. Mieszanka ziół i przypraw sprawiła, że zagości w naszym domu na stałe, gdyż znikł w oka mgnieniu. Prosty i szybki w przygotowaniu.
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 kg. schabu wieprzowego surowego
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka soli peklowanej
1 łyżka czubrycy zielonej
1 łyżka przyprawy do mięs
2 listki laurowe
naczynie do pieczenia
worek do pieczenia
Schab w aromatycznej mieszance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myję, osuszam, posypuję solą czosnkową, solą peklowaną , pieprzem cytrynowym, czubrycą zieloną, przyprawą do mięs, nacieram mięso , nakrywam odstawiam na noc. Na drugi dzień mięso jeszcze raz otaczam w mieszane, wkładam do worka do pieczenia, na wierzch wkładam listki laurowe, zawiązuję końce, układam do naczynia do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 55 minut. Naczynie wyjmuję, rozcinam worek, piekę jeszcze 10 minut. Piekarnik wyłączam, po 10 minutach naczynie z mięsem wyjmuję, pozostawiam do wystudzenia. Gdy mięso wystygnie wstawiam do lodówki.
Komentarze