Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i owocami lasu

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto owocowe z cytrusową nutą nalewki pigwowej, doskonałe na pożegnanie lata. Podajemy je z bitą śmietaną, udekorowane owocami i młodymi listkami mięty.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże jajka wiejskie
    4 duże łyżki cukru
    4 łyżki oleju
    4 duże łyżki mąki pszennej
    1 duża łyżka mieszanki suszonych kwiatów (dzika róża, bławatek, nagietek)
    1 łyżka nalewki z pigwy
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 śliwek
    garść jagód
    garść jeżyn
    garść malin

    śmietana 36% do ubicia
    kilka listków świeżej mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i owocami lasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubijamy z cukrem do puszystości na wysokich obrotach miksera. Dodajemy stopniowo olej, cały czas ubijając. Następnie zmniejszając obroty robota, przesianą mąkę, suszone kwiaty i nalewkę.
    Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy, wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki śliwki i owoce leśne. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 17 minut.
    Ciasto przestygnięciu wyciągamy z blaszki, odwracamy dnem do góry.
    Ciasto podajemy z bitą śmietaną.

Porady

Jeśli nie mamy lub nie używamy w kuchni suszonych jadalnych kwiatów, pomijamy ten dodatek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować