Ciasto ze ze śliwkami

4.5 (163 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niezawodne ciasto, które jest naprawdę smaczne . Piekłam je już wielokrotnie, ze śliwkami smakuje mi zdecydowanie najlepiej, Można upiec je z innymi owocami: jabłkami, brzoskwiniami, truskawkami, ale ze śliwkami smakuje zdecydowanie najlepiej.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg śliwek świeżych lub mrożonych
    180 g cukru
    250 g masła
    4 duże jajka
    500 g mąki
    1 proszek do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    200 g kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki rozmrozić, jeśli mamy świeże usunąć pestki, a śliwki pokroić na połówki. Masło utrzeć na pianę , dodać cukier i cukier waniliowy. Dodawać po jednym jajku, ciagle ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do jajek po łyżce, ciagle ucierając. Na końcu dodać kwaśną śmietanę . Wymieszać. Dużą prostokatną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, a na wierzchu położyć śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Smacznego!

Porady

Dobra rada: gdy śliwki są zbyt mokre można posypać je łyżką bułki tartej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też przepis na puszyste ciasto z owocami
 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować