Ucierany keks ze śliwkami

4.48 (183 ocen)

  • 60 min

Śliwki smakują nie tylko prosto z drzewa, można zrobić powidła, zapiec pod kruszonką czy dodać do ucieranego ciasta, zawsze smakują idealnie. Tej słodkiej pokusie ulegnie każdy po pierwszym kawałku ciasta. Szybkie i proste do zrobienia. Nawet dla początkujących w pieczeniu.

  • 60 min

Składniki:

  • Keksówka 12/30 cm
    2 jajka
    30 dag mąki tortowej
    15 dag cukru
    1 szklanka mleka 2%
    1/2 kostki miękkiego masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    6-8 węgierek
    Cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Ucierany keks ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem zwykłym i z prawdziwą wanilią na puszysty puch, ucierając wbić stopniowo po jednym jajku, wlać mleko, dodać śmietanę oraz sok z cytryny, wsypywać powoli mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować do uzyskania jednolitej puszystej masy.
    Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem keksówki. Ułożyć wydrążone z pestek śliwki skórką do dołu.
    Piec około 55 minut-do suchego patyczka w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika, zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować