Bitki z makiem (baletki)

4.98 (147 ocen)

  • 25 min

Bitki z makiem (baletki) - małe biszkopty obsypane makiem i przełożone dżemem bądź marmoladą. Przepis znalazłam u pani Doroty z Moje Wypieki (troszkę go zmodyfikowałam.) Biszkopciki są bardzo delikatne, a dżem/marmolada idealnie się z nimi komponuję.

  • 25 min

Składniki:

  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej!)
    70g. cukru
    70g. mąki pszennej/ tortowej
    mak do obsypania biszkopcików
    dżem/ marmolada do przełożenia
Wystaw ocenę:

4.98 (147 ocen)

Bitki z makiem (baletki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić mikserem na sztywną pianę (bardzo ważne, aby piana była sztywna. Będziemy mieć pewność, że biszkopciki się nie rozleją podczas pieczenia.) Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i ponownie zmiksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wmieszać ją do masy.
  • 2. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać okrągłe kształty (dosyć małe) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać makiem.
  • Pieczenie baletek 3. Piec w 180st.C około 8-10 minut do zarumienienia.
  • Upieczone baletki 4. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Ostudzone biszkopciki przełożyć dżemem/ marmoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Owoce Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować