Baletki z makiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moje ukochane polskie ciasteczka! U siebie niestety nie mogę ich dostać, ale co to za problem zrobić je samemu? Zaledwie 5 składników potrzebnych do ich upieczenia, a smak.. lepszy niż z niejednej cukierni! Po więcej zapraszam na : chceupiec.blogspot.com!

  • 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    125 g cukru
    125 g mąki
    mak do posypania
    marmolada do przełożenia (u mnie różana)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baletki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodajemy cukier i ubijamy, dopóki nie powstanie sztywna, lśniąca masa. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na wolniejszych obrotach. Odkładamy mikser i dodajemy, też łyżka po łyżce, mąkę. Delikatnie mieszamy, by piana nie opadła.
  • 2. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką lub do foliowego woreczka, z którego odcinamy rożek. Wyciskamy ciasteczka i posypujemy makiem, Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Odkładamy do wystygnięcia. Przekładamy marmolada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować