Sernik na zimno w biszkoptach makowych i z żelką brzoskwiniową. Ciasto tortowe, bożonarodzeniowe, wyszło delikatne i pyszne.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
30,12,2023
BISZKOPT MAKOWY: 2X:
-5 jajek
-2 łyżki wody
-170 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 g. maku suchego, mielonego
-50 g. kokosu
-100 ml. oleju
KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
-1 kg. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-460 g. masy Kajmak
-30 g. żelatyny
-ok.125 ml. wody
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
-500 ml. musu z brzoskwiń
-500 ml. syropu z puszek
-200 ml. wody do galaretki
-1 galaretka brzoskwiniowa
-50 ml. wody do żelatyny
-20 g. żelatyny
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. mlecznej czekolady
-100 g. gorzkiej czekolady
-ok.150 ml. śmietanki 30 %
Biszkoptowo-makowe z kremem serowym i żelką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt-Białka ubić ze szczyptę soli i wodą a potem po trochu dosypywanym cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać dosypując też mak i kokos. Na koniec wmieszać olej . Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-30 min. w 175 *. Drugi biszkopt upiec taki sam. Po ostygnięciu, z obu zdrapać skórkę. Jeden z powrotem włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.
2.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z serem i Kajmakiem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki, wyrównać a potem ząbkowaną packą zrobić rowki. Ciasto schłodzić.
3.Żelka- Brzoskwinie zblendować na mus i dodać z powrotem do syropu, ale większego naczynia. Żelatynę zalać 50 ml. zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Wlać do przygotowanego musu z syropem i wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na masę serową w blaszce. Trochę schłodzić, do jeszcze nie całkowitego zastygnięcia, aby następny biszkopt się przykleił.
4.Ułożyć drugi biszkopt, dołem do góry.
5.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, ostudzić do letniego i polać górę placka. Polewę wyrównać a potem ząbkowaną packą zrobić wzorek. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce.
Komentarze