Biszkoptowo-makowe z kremem serowym i żelką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno w biszkoptach makowych i z żelką brzoskwiniową. Ciasto tortowe, bożonarodzeniowe, wyszło delikatne i pyszne.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 30,12,2023
    BISZKOPT MAKOWY: 2X:
    -5 jajek
    -2 łyżki wody
    -170 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 g. maku suchego, mielonego
    -50 g. kokosu
    -100 ml. oleju

    KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -460 g. masy Kajmak
    -30 g. żelatyny
    -ok.125 ml. wody

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -500 ml. musu z brzoskwiń
    -500 ml. syropu z puszek
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka brzoskwiniowa
    -50 ml. wody do żelatyny
    -20 g. żelatyny

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g. mlecznej czekolady
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -ok.150 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkoptowo-makowe z kremem serowym i żelką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowo-makowe z kremem serowym i żelką 1. Biszkopt-Białka ubić ze szczyptę soli i wodą a potem po trochu dosypywanym cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać dosypując też mak i kokos. Na koniec wmieszać olej . Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-30 min. w 175 *. Drugi biszkopt upiec taki sam. Po ostygnięciu, z obu zdrapać skórkę. Jeden z powrotem włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.
  • Biszkoptowo-makowe z kremem serowym i żelką 2. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z serem i Kajmakiem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki, wyrównać a potem ząbkowaną packą zrobić rowki. Ciasto schłodzić.
  • Biszkoptowo-makowe z kremem serowym i żelką 3. Żelka- Brzoskwinie zblendować na mus i dodać z powrotem do syropu, ale większego naczynia. Żelatynę zalać 50 ml. zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Wlać do przygotowanego musu z syropem i wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na masę serową w blaszce. Trochę schłodzić, do jeszcze nie całkowitego zastygnięcia, aby następny biszkopt się przykleił.
  • Biszkoptowo-makowe z kremem serowym i żelką 4. Ułożyć drugi biszkopt, dołem do góry.
  • Biszkoptowo-makowe z kremem serowym i żelką 5. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, ostudzić do letniego i polać górę placka. Polewę wyrównać a potem ząbkowaną packą zrobić wzorek. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce.
  • Biszkoptowo-makowe z kremem serowym i żelką 6. Ciasto kroić, ciepłym i ostrym nożem.
  • Biszkoptowo-makowe z kremem serowym i żelką 7. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować