BISZKOPTOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I ROLADĄ

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym, roladą czekoladową i galaretką. Ciasto trochę pracochłonne , ale efekt świetny i bardzo pyszne.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt: x 2
    -5 jajek
    -1 cukier waniliowy
    -170 g.cukru
    -85 g. mąki tortowej
    -85 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    krem do rolady:
    -2 gorzkie czekolady
    -200 ml. śmietanki 30%
    -150 g. masła

    -ok. 10 czekoladek Ptasich Mleczek

    mus truskawkowy:
    -1 l. truskawek
    -100 g. masła
    -1/2 szklanki cukru
    -2 galaretki truskawkowe
    -500 ml. śmietanki 36 %
    -1 śnieżka (albo 2 śmietan-fixy)

    góra;
    - 4 galaretki truskawkowe
    - 1 l. wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkoptowe z musem truskawkowym i roladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BISZKOPTOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I ROLADĄ 1. galaretka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Wylać na górę placka i schłodzić w lodówce.
  • BISZKOPTOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I ROLADĄ 2. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i lekko mieszać łopatką.Przelać do blaszki(30x40) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175*ok.25 min.
    rolada-
    Upiec drugi taki sam biszkopt, z tym że po upieczeniu, zwinąć w ściereczkę.
  • BISZKOPTOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I ROLADĄ 3. krem do rolady-Na parze roztopić czekolady w śmietance i ostudzić. Miękkie masło zmiksować, dodając czekoladową śmietankę. Roladę rozwinąć i posmarować kremem. Na kraju ułożyć czekoladki i zwinąć roladę. Schłodzić przynajmniej godz. w lodówce.
  • BISZKOPTOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I ROLADĄ 4. mus truskawkowy-Truskawki rozgnieść widelcem. Masło roztopić, wsypać truskawki, cukier i smażyć z 5 min.Odstawić, wsypać suche galaretki i wymieszać. Odstawić i ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić ze śnieżką potem musem truskawkowym .Wylać na biszkopt, zabezpieczony wyżej papierem.
  • BISZKOPTOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I ROLADĄ 5. rolady- Roladę pokroić w plastry i ułożyć na kremie truskawkowym. (poprzednio zmieściłam 18 plastrów, teraz 15=3x5)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować