Biszkoptowe z musem truskawkowym i roladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.galaretka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Wylać na górę placka i schłodzić w lodówce.
2.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i lekko mieszać łopatką.Przelać do blaszki(30x40) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175*ok.25 min.
rolada-
Upiec drugi taki sam biszkopt, z tym że po upieczeniu, zwinąć w ściereczkę.
3.krem do rolady-Na parze roztopić czekolady w śmietance i ostudzić. Miękkie masło zmiksować, dodając czekoladową śmietankę. Roladę rozwinąć i posmarować kremem. Na kraju ułożyć czekoladki i zwinąć roladę. Schłodzić przynajmniej godz. w lodówce.
4.mus truskawkowy-Truskawki rozgnieść widelcem. Masło roztopić, wsypać truskawki, cukier i smażyć z 5 min.Odstawić, wsypać suche galaretki i wymieszać. Odstawić i ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić ze śnieżką potem musem truskawkowym .Wylać na biszkopt, zabezpieczony wyżej papierem.
5.rolady- Roladę pokroić w plastry i ułożyć na kremie truskawkowym. (poprzednio zmieściłam 18 plastrów, teraz 15=3x5)
Komentarze