Tiramisu z truskawkowym musem

  • wyświetlono: 1053 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • Średni

Składniki

600g podłużnych biszkoptów
250g truskawek do dekoracji
kakao

Krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
4 żółtka
8 łyżek cukru pudru

Poncz:
400 ml mocnej kawy espresso
85 ml likieru amaretto
60 ml wódki
10 ml aromatu migdałowego

Mus truskawkowy:
400g truskawek
1/2 szklanka wody
1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania przepisu:

Tiramisu z truskawkowym musem

  • Tiramisu z truskawkowym musem1. Krem:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
    W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodać
    do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.
  • Tiramisu z truskawkowym musem2. Poncz:
    Gotową kawę przelać do miseczki, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
  • Tiramisu z truskawkowym musem3. Mus truskawkowy:
    Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
  • Tiramisu z truskawkowym musem4. Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać tężejący mus z truskawek. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu truskawkowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao i udekorować truskawkami.
  • 5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

CiastoTruskawkibiszkoptytiramisusmaczneszybkiebez pieczeniana latodo kawkiświeże truskawkibez gotowaniasezon truskawkowytiramisu truskawkoweprzepis_miesiąca1000śmietana kremowamus z truskawekw upalne dnikawa likier amaretto

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z musem truskawkowym

Dodane przez: Teodorka

Ciasto z musem truskawkowym

Smakowite!

Sernik

Dodane przez: Mniam1

Sernik straciatella z musem truskawkowym

Sernik z drobinkami tartej czekolady...

sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: joanna1974

Sernik z puszystym musem truskawkowym

Pieczony sernik z musem truskawkowym...

pianka

Dodane przez: lucyna19

Truskawkowa pianka z musem

Ciasto lekkie jak puch. Poezja!...

.

Dodane przez: Anitka0804

Kremowy sernik z musem truskawkowym

Pyszny kremowy sernik na cieście...

Sernik z musem truskawkowym na wafelkowym spodzie

Dodane przez: Ewelina Marcin

Sernik z musem truskawkowym na wafelkowym...

Puszysty sernik, w którym smak...