Tiramisu z truskawkowym musem

4.49 (201 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600g podłużnych biszkoptów
    250g truskawek do dekoracji
    kakao

    Krem:
    500 g serka mascarpone
    500 ml śmietany kremówki 36%
    4 żółtka
    8 łyżek cukru pudru

    Poncz:
    400 ml mocnej kawy espresso
    85 ml likieru amaretto
    60 ml wódki
    10 ml aromatu migdałowego

    Mus truskawkowy:
    400g truskawek
    1/2 szklanka wody
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Biszkopty Tiramisu Mus

Tiramisu z truskawkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tiramisu z truskawkowym musem 1. Krem:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
    W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodać
    do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.
  • Tiramisu z truskawkowym musem 2. Poncz:
    Gotową kawę przelać do miseczki, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
  • Tiramisu z truskawkowym musem 3. Mus truskawkowy:
    Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
  • Tiramisu z truskawkowym musem 4. Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać tężejący mus z truskawek. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu truskawkowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao i udekorować truskawkami.
  • 5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować