Ciasto o smaku cytrynowym na biszkopcie też cytrynowym. Krem z bitą śmietanką z mascarpone i lemon curdem. Ciasto z biszkoptami i galaretką cytrynową. Ciasto na upały, orzeźwiające i pyszne.
1 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT CYTRYNOWY :
-5 jajek
-180 g. cukru
-50 g. mąki tortowej
-3 budynie śmietankowe po 40 g.
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-ok. 100 ml. oleju
-sok z 1/2 cytryny
-skórka z cytryny
NASĄCZENIE:
-woda z sokiem cytrynowym
LEMON CURD:
-3 jajka
-3 żółtka
-150 g. cukru
-sok z 3 cytryn
-skórka z 1 cytryny
-100 g. masła
KREM CYTRYNOWY Z CURDEM:
-500 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
-400 ml. lemon curdu
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
Ciasto biszkoptowe z kremem z ''lemon curd'' i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt cytrynowy- Cytrynę sparzyć, wyszorować i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach, tylko żółtą część. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać budynie z mąką i z proszkiem, jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec wmieszać sok i skórkę z cytryny, oraz olej. Wymieszać dokładnie ale nie za długo. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175 *. Po ostudzeniu zdrapać skórkę z biszkoptu i ułożyć w tej samej blaszce, co biszkopt się piekł. Najpierw blaszkę wyżej zabezpieczyć papierem. Nasączyć rozrzedzonym sokiem cytrynowym z wodą i cukrem.
2.curd- Najpierw cytrynę, sparzyć i wyszorować. Na drobnej tarce, zetrzeć tylko tą żółtą warstwę. Wycisnąć sok z 3 większych cytryn. Do rondelka wybić jajka, dodać żółtka, cukier, sok i skórkę. Dobrze wymieszać trzepaczką. Postawić nad parę i bez przerwy mieszać, ok. 15-20 min. aż masa zgęstnieje. Odstawić i zaraz wmieszać tam masło, ostudzić a potem schłodzić w lodówce. Najlepiej zrobić, dzień wcześniej, przed dodaniem do kremu.
3.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z pudrem cukrem i serkiem. Następnie dodać curd i zmiksować. Potem dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać.
4.ciastka- Biszkopty poukładać na kremie. Można potem je nasączyć, wodą z sokiem cytrynowym. Ciasto schłodzić do zastygnięcia kremu. Można zamiast biszkoptów, poukładać jakieś owoce.
5.galaretka- Wodę zagotować, odstawić z palnika i od razu rozpuścić tam galaretki. Wystudzić i odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu, mieszając. Wylać do blaszki i schłodzić w lodówce. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Komentarze