Ciasto biszkoptowe z kremem z ''Lemon Curd'' i galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto o smaku cytrynowym na biszkopcie też cytrynowym. Krem z bitą śmietanką z mascarpone i lemon curdem. Ciasto z biszkoptami i galaretką cytrynową. Ciasto na upały, orzeźwiające i pyszne.

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT CYTRYNOWY :
    -5 jajek
    -180 g. cukru
    -50 g. mąki tortowej
    -3 budynie śmietankowe po 40 g.
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -ok. 100 ml. oleju
    -sok z 1/2 cytryny
    -skórka z cytryny

    NASĄCZENIE:
    -woda z sokiem cytrynowym

    LEMON CURD:
    -3 jajka
    -3 żółtka
    -150 g. cukru
    -sok z 3 cytryn
    -skórka z 1 cytryny
    -100 g. masła

    KREM CYTRYNOWY Z CURDEM:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -20 g. cukru pudru
    -400 ml. lemon curdu
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    CIASTKA:
    -ok. 200 g. okrągłych biszkoptów

    GALARETKA:
    -1300 ml. wody
    -4 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto biszkoptowe z kremem z ''lemon curd'' i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto biszkoptowe z kremem z ''Lemon Curd'' i galaretką 1. biszkopt cytrynowy- Cytrynę sparzyć, wyszorować i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach, tylko żółtą część. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać budynie z mąką i z proszkiem, jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec wmieszać sok i skórkę z cytryny, oraz olej. Wymieszać dokładnie ale nie za długo. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175 *. Po ostudzeniu zdrapać skórkę z biszkoptu i ułożyć w tej samej blaszce, co biszkopt się piekł. Najpierw blaszkę wyżej zabezpieczyć papierem. Nasączyć rozrzedzonym sokiem cytrynowym z wodą i cukrem.
  • Ciasto biszkoptowe z kremem z ''Lemon Curd'' i galaretką 2. curd- Najpierw cytrynę, sparzyć i wyszorować. Na drobnej tarce, zetrzeć tylko tą żółtą warstwę. Wycisnąć sok z 3 większych cytryn. Do rondelka wybić jajka, dodać żółtka, cukier, sok i skórkę. Dobrze wymieszać trzepaczką. Postawić nad parę i bez przerwy mieszać, ok. 15-20 min. aż masa zgęstnieje. Odstawić i zaraz wmieszać tam masło, ostudzić a potem schłodzić w lodówce. Najlepiej zrobić, dzień wcześniej, przed dodaniem do kremu.
  • Ciasto biszkoptowe z kremem z ''Lemon Curd'' i galaretką 3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z pudrem cukrem i serkiem. Następnie dodać curd i zmiksować. Potem dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać.
  • Ciasto biszkoptowe z kremem z ''Lemon Curd'' i galaretką 4. ciastka- Biszkopty poukładać na kremie. Można potem je nasączyć, wodą z sokiem cytrynowym. Ciasto schłodzić do zastygnięcia kremu. Można zamiast biszkoptów, poukładać jakieś owoce.
  • Ciasto biszkoptowe z kremem z ''Lemon Curd'' i galaretką 5. galaretka- Wodę zagotować, odstawić z palnika i od razu rozpuścić tam galaretki. Wystudzić i odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu, mieszając. Wylać do blaszki i schłodzić w lodówce. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować