Ciasto z biszkoptem pod owoce. Ciasto z owocami na budyniu maślanym. Ciasto z rozetkami i galaretką. Na takim biszkopcie, można ułożyć różne owoce i zalać galaretką.
1 godz. 40 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-3 jajka
-80 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-100 g. mąki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju
MASA BUDYNIOWA:
-500 ml. mleka
-50 g. cukru
-1 żółtko
-1 budyń waniliowy
-1 płaska łyżka mąki
-70 g. masła
-1 łyżeczka pasty waniliowej
OWOCE:
-450 g. świeżych truskawek
-70 g. borówki amerykańskiej
ROZETKI:
-150 ml. śmietanki 30 %
-1/2 kremu śmietankowego do tortów w proszku
Biszkoptowe z truskawkami, na budyniu i z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.blaszka- Foremkę do ciast owocowych 30 cm. posmarować masłem albo margaryną. Oprószyć mąką i otrząsnąć. Jeśli stara blaszka, to dobrze jest wyciąć koło z papieru do pieczenia i na środku położyć.
2.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem i jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej dokładnie, ale nie za długo. Przelać do formy, wyrównać i piec 15-18 min. w 175 *.
3.Można sprawdzić patyczkiem czy upieczony, bo każdy piec piecze inaczej.
4.Biszkopt odwrócić na kratkę albo deskę i zostawić do wystygnięcia. Potem przenieść na paterę.
5.masa- Budyń z mąkę i żółtkiem rozmieszać z 1/2 szklanką mleka. Resztę mleka wlać do garnka dodać cukier i ugotować budyń. Zdjąć z pieca i wmieszać wanilię i masło do rozpuszczenia. Trochę przestudzić i ciepły rozsmarować na biszkopcie. Zostawić do wystygnięcia.
6.owoce-Truskawki umyć, odszypułkować i przesuszyć na ściereczce. Potem każdą przekroić na połówki. Borówki również umyć i osuszyć. Połówki truskawek poukładać w koło na budyniu, aż do środka. Borówkę powkładać w puste przestrzenie.
7.rozetki- Śmietankę ubić z kremem w proszku. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić rozetki wokół truskawek. Zapobiegnie to przelaniu galaretki.
8.galaretka- Wodę zagotować, odstawić, wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do lekkiego tężenia. Polać dokładnie po wszystkich owocach i ciasto schłodzić.
9.Można różne owoce poukładać , tutaj z bananami, truskawkami i borówką.
10.Ciasto przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze