Biszkoptowe z truskawkami, na budyniu i z galaretką

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto z biszkoptem pod owoce. Ciasto z owocami na budyniu maślanym. Ciasto z rozetkami i galaretką. Na takim biszkopcie, można ułożyć różne owoce i zalać galaretką.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -3 jajka
    -80 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -100 g. mąki
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki oleju

    MASA BUDYNIOWA:
    -500 ml. mleka
    -50 g. cukru
    -1 żółtko
    -1 budyń waniliowy
    -1 płaska łyżka mąki
    -70 g. masła
    -1 łyżeczka pasty waniliowej

    OWOCE:
    -450 g. świeżych truskawek
    -70 g. borówki amerykańskiej

    ROZETKI:
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -1/2 kremu śmietankowego do tortów w proszku

    GALARETKA:
    -300 ml. wody
    -1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Biszkoptowe z truskawkami, na budyniu i z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe z truskawkami, na budyniu i z galaretką 1. blaszka- Foremkę do ciast owocowych 30 cm. posmarować masłem albo margaryną. Oprószyć mąką i otrząsnąć. Jeśli stara blaszka, to dobrze jest wyciąć koło z papieru do pieczenia i na środku położyć.
  • Biszkoptowe z truskawkami, na budyniu i z galaretką 2. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem i jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej dokładnie, ale nie za długo. Przelać do formy, wyrównać i piec 15-18 min. w 175 *.
  • Biszkoptowe z truskawkami, na budyniu i z galaretką 3. Można sprawdzić patyczkiem czy upieczony, bo każdy piec piecze inaczej.
  • Biszkoptowe z truskawkami, na budyniu i z galaretką 4. Biszkopt odwrócić na kratkę albo deskę i zostawić do wystygnięcia. Potem przenieść na paterę.
  • Biszkoptowe z truskawkami, na budyniu i z galaretką 5. masa- Budyń z mąkę i żółtkiem rozmieszać z 1/2 szklanką mleka. Resztę mleka wlać do garnka dodać cukier i ugotować budyń. Zdjąć z pieca i wmieszać wanilię i masło do rozpuszczenia. Trochę przestudzić i ciepły rozsmarować na biszkopcie. Zostawić do wystygnięcia.
  • Biszkoptowe z truskawkami, na budyniu i z galaretką 6. owoce-Truskawki umyć, odszypułkować i przesuszyć na ściereczce. Potem każdą przekroić na połówki. Borówki również umyć i osuszyć. Połówki truskawek poukładać w koło na budyniu, aż do środka. Borówkę powkładać w puste przestrzenie.
  • Biszkoptowe z truskawkami, na budyniu i z galaretką 7. rozetki- Śmietankę ubić z kremem w proszku. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić rozetki wokół truskawek. Zapobiegnie to przelaniu galaretki.
  • Biszkoptowe z truskawkami, na budyniu i z galaretką 8. galaretka- Wodę zagotować, odstawić, wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do lekkiego tężenia. Polać dokładnie po wszystkich owocach i ciasto schłodzić.
  • Biszkoptowe z truskawkami, na budyniu i z galaretką 9. Można różne owoce poukładać , tutaj z bananami, truskawkami i borówką.
  • Biszkoptowe z truskawkami, na budyniu i z galaretką 10. Ciasto przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować