Ciasto w przygotowaniu jest banalnie proste, a efekt naprawdę godny polecenia. 100 g to tylko 70 kcal.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt
2 jajka
40 g mąki pszennej
5 g maku
15 g cukru brzozowego
1 łyżka octu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
1 budyń malinowy
250 ml wody
250 ml mleka 1,5%
3 łyżeczki żelatyny
Galaretka herbaciana:
3 torebki herbaty malinowej
250 ml wody
2 łyżeczki żelatyny
Jabłka:
540 g jabłek z kompotu gotowego bez cukru
1 galaretka gruszkowa
Torownica 18 cm
Biszkopt makowy z budyniem malinowym, jabłkami z kompotu i galaretką herbacianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Do miseczki przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mak i wymieszać delikatnie. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Dodawać po jednym żółtku i mieszać na małych obrotach. Następnie do masy jajecznej dodać sypkie składniki. Delikatnie wymieszać.
2.Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 około 16-18 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
3.Budyń:
Wymieszać wodę z mlekiem. Odlać 50 ml płynu, resztę zagotować. Do odlanego płynu dodać budyń i wymieszać. Dodać żelatynę i zostawić na czas zagotowywania płynu w garnku. Caly czas mieszając wlać budyń do garnka i zagotować. Po dwóch minutach zdjąć z ognia i od razu wylać na biszkopt. Gdy ostygnie wstawić do lodówki.
4.Galaretka herbaciana:
Herbatę wysypać z torebek do rondelka. Dodać 250 ml wody i zagotować na małym ogniu. Gotować 2 minuty. Przecedzić przez sitko i dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać ( żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odłożyć na 2-3 minuty). Zostawić do ostygnięcia, po czym wylać na budyń, wstawić do lodówki do stężenia.
5.Jabłka:
Do rondla przełożyć jabłka, zagotować. Zmiksować blenderem na gładką masę i połączyć z proszkiem budyniowym. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Wyłożyć na galaretkę i odłożyć do lodówki na cała noc. Smacznego!
Komentarze