BISZKOPT MAKOWY Z BUDYNIEM MALINOWYM, JABŁKAMI Z KOMPOTU I GALARETKĄ HERBACIANĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto w przygotowaniu jest banalnie proste, a efekt naprawdę godny polecenia. 100 g to tylko 70 kcal.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt
    2 jajka
    40 g mąki pszennej
    5 g maku
    15 g cukru brzozowego
    1 łyżka octu
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Budyń:
    1 budyń malinowy
    250 ml wody
    250 ml mleka 1,5%
    3 łyżeczki żelatyny
    Galaretka herbaciana:
    3 torebki herbaty malinowej
    250 ml wody
    2 łyżeczki żelatyny
    Jabłka:
    540 g jabłek z kompotu gotowego bez cukru
    1 galaretka gruszkowa
    Torownica 18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt makowy z budyniem malinowym, jabłkami z kompotu i galaretką herbacianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do jajek dodać suche składniki 1. Biszkopt:
    Do miseczki przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mak i wymieszać delikatnie. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Dodawać po jednym żółtku i mieszać na małych obrotach. Następnie do masy jajecznej dodać sypkie składniki. Delikatnie wymieszać.
  • przelać do tortownicy 2. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 około 16-18 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  • budyń wylać na biszkopt 3. Budyń:
    Wymieszać wodę z mlekiem. Odlać 50 ml płynu, resztę zagotować. Do odlanego płynu dodać budyń i wymieszać. Dodać żelatynę i zostawić na czas zagotowywania płynu w garnku. Caly czas mieszając wlać budyń do garnka i zagotować. Po dwóch minutach zdjąć z ognia i od razu wylać na biszkopt. Gdy ostygnie wstawić do lodówki.
  • galaretkę wylać na masę 4. Galaretka herbaciana:
    Herbatę wysypać z torebek do rondelka. Dodać 250 ml wody i zagotować na małym ogniu. Gotować 2 minuty. Przecedzić przez sitko i dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać ( żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odłożyć na 2-3 minuty). Zostawić do ostygnięcia, po czym wylać na budyń, wstawić do lodówki do stężenia.
  • jabłka podgrzać zmiksować 5. Jabłka:
    Do rondla przełożyć jabłka, zagotować. Zmiksować blenderem na gładką masę i połączyć z proszkiem budyniowym. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Wyłożyć na galaretkę i odłożyć do lodówki na cała noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować