Piegusek z galaretką herbacianą

4.5 (170 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zastanawiałam się jak może smakować galaretka z owocowej herbaty... jest przepyszna i przekonałam się o tym piekąc to właśnie ciasto. Ma delikatny smak wiśni i czarnej porzeczki a w połączeniu z puszystym biszkoptem i delikatną kremówką tworzą połączenie idealne.

Naprawdę warto spróbować takiego rozwiązania!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt makowy:

    350 ml białek

    1 szkl cukru

    1 szkl maku

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    250 g margaryny

    1,5 szkl mąki pszennej


    Galaretka herbaciana:

    5 torebek herbaty owocowej (u mnie wiśnia+porzeczka)

    1 l wody

    4 łyżki żelatyny


    Krem:

    500 ml śmietanki kremówki

    3 łyżki cukru pudru

    2 śmietan fixy

    kilka kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Piegusek z galaretką herbacianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały czas miksując dodawać na przemian mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Biszkopt piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.


    Galaretka: W gorącej wodzie zaparzyć herbatę (ok 8 minut). Wyjąć torebki z herbatą i wsypać żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Herbatkę można ewentualnie dosłodzić do smaku. Ja zapomniałam ale i tak nikt się nie zorientował, gdyż biszkopt i śmietanka są wystarczająco słodkie. Galaretkę ostudzić i odstawić w chłodne miejsce aż zacznie tężeć.


    Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią aluminiową, włożyć biszkopt i wylać tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


    Śmietanka: Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami. Wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić przez kilka godzin.

    Podawać udekorowane kandyzowanymi wisienkami i listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Galaretka Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować