Ciasto z kiwi i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiwi obierz, pokrój w plasterki. Do garnka wlej 2 łyżki wody, dodaj kiwi, podgrzewaj aż kiwi puści sok. Dodaj galaretki, mieszaj aż galaretki się rozpuszczą,
2.Ciasto: żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny, dodaj cukier ubijaj tak długo aż piana stanie się lśniąca a cukier się rozpuści. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj, Mąkę przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Tortownicę posmaruj masłem, oprósz mąką, wlej ciasto. Piecz ok 15 min w temp. 180*C. Wystudź. Kieliszek likieru pomarańczowego wymieszaj z kilkoma kroplami soku z cytryny, skrop ostudzony biszkopt.
3.Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Biszkopt posmaruj 1/2 masy śmietanowej, wyłóż tężejącą galaretkę z kiwi. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
4.Resztę masy śmietanowej włóż do rękawa cukierniczego. Masę wyłóż na galaretkę kiwi. Przyozdób pałeczkami czekoladowymi oraz cząstkami kiwi. Smacznego!
Komentarze