Biszkopt z galaretką malinami i truskawkami

  • wyświetlono: 6673 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo proste do wykonania. Można użyć każdego owocu świeżego, z zamrażarki lub słoika

Marta Ryżek-Kalkowska

Składniki

przepis na 1 biszkopt:
4 jajka
cukier około 0,5 szklanki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
szczypta soli

0.5 l. kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny

3 truskawkowe lub malinowe galaretki
1 litr wrzącej wody
owoce maliny i truskawki 1 kg

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z galaretką malinami i truskawkami

  • biszkopt1. 1.Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
  • kremówka2. Kremówka:3 łyżeczki żelatyny zalej wodą tak aby napęczniała (około 3 łyżeczek) Następnie ubij kremówkę i dodaj 5 łyżeczek cukru pudru zmiksuj. W tym czasie wstaw żelatynę do mikrofali na kilka sekund aby sie rozpuściła,ale nie zagotowała. po wyjęciu dodaj 1 łyżeczkę ubitej śmietany , wymieszaj z żelatyną i szybko dodaj do pozostałej śmietany energicznie miksując kremówkę aby nie było grudek od żelatyny. Wykonanie: Na wystudzony biszkopt wyłóż krem mocno uszczelnij brzegi biszkoptu kremem,aby nam galaretka nie przesiąkła przez krem.
  • galaretka z owocami3. Na ubitą śmietanę wyłóż owoce. W moim przypadku sa mrożone maliny i truskawki.Jeśli masz galaretke ostudzona i tężejąca to delikatnie wylej połowę a jak zastygnie wylej resztę.
    W taki sposób można sprawdzić czy nam galaretka nie przesiąka w biszkopt jeśli wylejemy najpierw tyle aby zakryć śmietanę.
  • 4. Tak przygotowane ciasto z owocami pozostaw w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

Porady

do ciasta można wykorzystać owoce ,które mamy w zamrażarce,aby zrobić miejsce już na świeże.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaTruskawkibiszkoptkremgalaretka truskawkowaMalinyowoceprzyjęciedziecina zimnociasto sezonowedzień dzieckakremówka bita śmietanaurodziny imieniny roczek komunia

Komentarze

Podobne przepisy

image-17mjxv2

Dodane przez: JulkaTomeczek

Z galaretką i malinami

Ciasto z masą śmietanową, malinami...

Dodane przez: pyszne

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Doskonała przekąska dla każdego.

biszkopt

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Biszkopt z galaretką i Truskawkami

Absolutny klasyk ! Ciasto , które...

Placek z malinami i galaretką

Dodane przez: Ivona2305

Placek z malinami i galaretką

Placek z malinami jest idealny...

BISZKOPT Z ANANASEM I GALARETKĄ

Dodane przez: IZABELA SUCHOCKA

BISZKOPT Z ANANASEM I GALARETKĄ

Szybkie i łatwe ciasto.

Biszkopt z truskawkami

Dodane przez: elagie

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Najlepsze ciasto z truskawkami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE