Biszkopt z galaretką, pianką i ananasem

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Lekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami. Tym razem wersja z ananasem.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    Pianka:
    400 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 galaretka agrestowa
    Dodatkowo:
    2 galaretki malinowe
    puszka plastrów ananasa
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Biszkopt z galaretką, pianką i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka roztrzepujemy z proszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy.
  • 2. Plastry ananasa osączamy z soku i kroimy w małą kostkę.
    Galaretki malinowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową pokrojonego ananasa i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy galaretkę i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę ananasa i mieszamy. Wykładamy na stężałą galaretkę i odstawiamy do lodówki. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Ananas Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować