Biszkopt korzenny z polewą chałwowo – borówkową

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty i szybki w przygotowaniu placek biszkoptowy, pachnący aromatycznymi przyprawami korzennymi, z oryginalną polewą z chałwy i borówek z kompotu. Ciasto w sam raz do popołudniowej kawy lub jako poczęstunek dla niespodziewanych gości.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    2/3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    2/3 szklanki cukru
    8 białek (zimne – z lodówki)
    8 żółtek
    szczypta soli
    1 fiolka aromatu cytrynowego (2,5 ml)
    10 suszonych jagód jałowca
    1/3 łyżeczki suszonych owoców anyżu
    1/3 łyżeczki całych suszonych owoców kolendry

    Polewa:
    200 g ulubionej chałwy
    3 łyżki borówek z kompotu – osączonych z syropu (100 g)
    75 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt korzenny z polewą chałwowo – borówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt korzenny z polewą chałwowo – borówkową 1. Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną. Na końcu wlać aromat i wsypać utarte w moździerzu przyprawy korzenne, po czym wymieszać. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 - 35 min (180 st. C). Biszkopt wystudzić.
    Przygotować polewę – do rondelka przełożyć masło, dodać połamaną chałwę oraz borówki. Składniki podgrzewać, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Polewę wyłożyć na biszkopt i odczekać, aż wystygnie i stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować