Prosty i szybki w przygotowaniu placek biszkoptowy, pachnący aromatycznymi przyprawami korzennymi, z oryginalną polewą z chałwy i borówek z kompotu. Ciasto w sam raz do popołudniowej kawy lub jako poczęstunek dla niespodziewanych gości.
Biszkopt korzenny z polewą chałwowo – borówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną. Na końcu wlać aromat i wsypać utarte w moździerzu przyprawy korzenne, po czym wymieszać. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 - 35 min (180 st. C). Biszkopt wystudzić.
Przygotować polewę – do rondelka przełożyć masło, dodać połamaną chałwę oraz borówki. Składniki podgrzewać, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Polewę wyłożyć na biszkopt i odczekać, aż wystygnie i stężeje.
Komentarze