Tort Biały Michałek Z Żelką Borówkową

  • wyświetlono: 185 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Może nie jest to ósmy cud świata w wyglądzie, ale w smaku myślę że jest naprawdę dobry i naszym zdaniem naprawdę przypomina białe michałki. Oczywiście jego słodycz dostosujcie do siebie, wielkość też bo są na innych stronach przeliczniki foremek i łatwo jest wszystko wyliczyć na swoja wielkość blaszki no i oczywiście modyfikujcie do woli bo przepisy są po to aby nie tylko je biernie odtwarzać, ale też modyfikować :)

gotowanietoproste
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na tortownicę o śred 16 cm



Biszkopt:



2 jajka kl L
1/3 szkl mąki
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szkl cukru
1 łyżka oleju
kilka kropel esencji waniliowej
Krem Michałkowy:

300 ml śmietanki 30 lub 36 %
1 i 1/2 szkl mleka w proszku
50 g białej czekolady
125 g mascarpone
100 g orzeszków ziemnych, podprażonych i posiekanych drobno
cukier puder do smaku
1-2 łyżki rumu lub kilka kropel esencji rumowej
Żelka Borówkowa:

200 g borówek
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru (ale lepiej posmakować i dodać według swojego smaku)
1 czubata łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:

kilka borówek do dekoracji
perełki cukrowe
wódka do nasączenia biszkoptu lub słaba herbata odrobina cytryny
1 łyżeczka sproszkowanej aronii do zabarwienia rozetek

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Biały Michałek Z Żelką Borówkową

  • 1. Biszkopt



    1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4 minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej. Mieszamy delikatnie i przekładamy do blaszki (obręczy) nie posmarowanej, jedynie dno wykładamy papierem do pieczenia.

    Biszkopt pieczemy w 180 stop przez około 25 minut.

    Upieczony odkładamy do ostudzenia, ostudzony wyjmujemy z blaszki, jeśli ma górkę to go odwracamy.



    Żelka



    2. Żelatynę namaczamy w około 20 ml zimnej wody. Borówki blendujemy na gładko, zagotowujemy z cytryna i cukrem, zdejmujemy z gazu i dodajmy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej. Talerzyk głęboki lub inny pojemnik o średnicy mniejszej niż tort wykładamy folia spożywczą i wylewamy masę borówkową, po ostudzeniu wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia np. na noc.





    Krem Michałkowy



    3. Śmietankę przelewamy do garnka i doprowadzamy prawie do wrzenia, następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, następnie wsypujemy mleko w proszku i miksujemy aby nie było grudek, odstawiamy do ostudzenia a następnie chowamy do lodówki na co najmniej 5 godzin lub na noc.

    4. Następnego dnia wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy do zesztywnienia, pod koniec dodajemy mascarpone, cukier do smaku i posiekane orzechy.





    Złożenie tortu



    5. Biszkopt przekrawamy na trzy blaty i nasączamy alkoholem (możemy też nasączyć biszkopt słabą herbatą z cytryną)

    6. Na dno foremki lub obręczy wykładamy pierwszy blat biszkoptu smarujemy go odrobiną kremu i wykładamy na niego żelkę borówkową, przykrywamy taka ilością kremu aby go nie było widać, nakładamy drugi biszkopt i kolejna porcje kremu tak około 1 cm. Odkładamy na bok 3-4 łyżki do zrobienia rozetek na torcie. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu.

    7. Do pozostawionej reszty kremu dodajemy sproszkowana aronię lub barwnik fioletowy (ja nie używam w mojej kuchni żadnych sztucznych barwników nawet za cenę wyglądu, tylko naturalne) mieszamy, przekładamy do szprycy i szprycujemy rozetki które dekorujemy borówkami i złotymi kuleczkami. Tort chowamy do lodówki na 3-4 godziny aby krem stężał a całość przeszła smakami. Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkopttorcikmleko w proszkuorzechy ziemneborówkiorzeszkibiałe michałkitort biały michałekżelka borówkowamasa Michałkowabiała masa do tortu

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik czekoladowy z żelką śliwkową

Dodane przez: Elisa

Torcik czekoladowy z żelką śliwkową

Polecam upiec w sezonie śliwkowym....

Tort z żurawiną i białą czekoladą

Dodane przez: Cukiereczek

Tort z żurawiną i białą czekoladą

Połączenie żurawiny i białej czekolady...

michałek

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Michałek

Pyszne ciasto z dodatkiem cukierków...

Michałek

Dodane przez: martusiaa009

Michałek

Idealne na każdą okazję. Świetnie...

michałek

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto Michałek

Pyszne wilgotne ciasto przełożone...

Sernik gotowany z malinami i żelką kokosową

Dodane przez: 2milutka

Sernik gotowany z malinami i żelką kokosową

Wyśmienite w smaku ciasto bez odpalania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE