Tort Biały Michałek Z Żelką Borówkową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Może nie jest to ósmy cud świata w wyglądzie, ale w smaku myślę że jest naprawdę dobry i naszym zdaniem naprawdę przypomina białe michałki.

Oczywiście jego słodycz dostosujcie do siebie, wielkość też bo są na innych stronach przeliczniki foremek i łatwo jest wszystko wyliczyć na swoja wielkość blaszki no i oczywiście modyfikujcie do woli bo przepisy są po to aby nie tylko je biernie odtwarzać, ale też modyfikować :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śred 16 cm



    Biszkopt:



    2 jajka kl L
    1/3 szkl mąki
    3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/4 szkl cukru
    1 łyżka oleju
    kilka kropel esencji waniliowej
    Krem Michałkowy:

    300 ml śmietanki 30 lub 36 %
    1 i 1/2 szkl mleka w proszku
    50 g białej czekolady
    125 g mascarpone
    100 g orzeszków ziemnych, podprażonych i posiekanych drobno
    cukier puder do smaku
    1-2 łyżki rumu lub kilka kropel esencji rumowej
    Żelka Borówkowa:

    200 g borówek
    1-2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru (ale lepiej posmakować i dodać według swojego smaku)
    1 czubata łyżeczka żelatyny
    Dodatkowo:

    kilka borówek do dekoracji
    perełki cukrowe
    wódka do nasączenia biszkoptu lub słaba herbata odrobina cytryny
    1 łyżeczka sproszkowanej aronii do zabarwienia rozetek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Orzeszki

Tort biały michałek z żelką borówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt



    1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4 minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej. Mieszamy delikatnie i przekładamy do blaszki (obręczy) nie posmarowanej, jedynie dno wykładamy papierem do pieczenia.

    Biszkopt pieczemy w 180 stop przez około 25 minut.

    Upieczony odkładamy do ostudzenia, ostudzony wyjmujemy z blaszki, jeśli ma górkę to go odwracamy.



    Żelka



    2. Żelatynę namaczamy w około 20 ml zimnej wody. Borówki blendujemy na gładko, zagotowujemy z cytryna i cukrem, zdejmujemy z gazu i dodajmy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej. Talerzyk głęboki lub inny pojemnik o średnicy mniejszej niż tort wykładamy folia spożywczą i wylewamy masę borówkową, po ostudzeniu wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia np. na noc.





    Krem Michałkowy



    3. Śmietankę przelewamy do garnka i doprowadzamy prawie do wrzenia, następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, następnie wsypujemy mleko w proszku i miksujemy aby nie było grudek, odstawiamy do ostudzenia a następnie chowamy do lodówki na co najmniej 5 godzin lub na noc.

    4. Następnego dnia wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy do zesztywnienia, pod koniec dodajemy mascarpone, cukier do smaku i posiekane orzechy.





    Złożenie tortu



    5. Biszkopt przekrawamy na trzy blaty i nasączamy alkoholem (możemy też nasączyć biszkopt słabą herbatą z cytryną)

    6. Na dno foremki lub obręczy wykładamy pierwszy blat biszkoptu smarujemy go odrobiną kremu i wykładamy na niego żelkę borówkową, przykrywamy taka ilością kremu aby go nie było widać, nakładamy drugi biszkopt i kolejna porcje kremu tak około 1 cm. Odkładamy na bok 3-4 łyżki do zrobienia rozetek na torcie. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu.

    7. Do pozostawionej reszty kremu dodajemy sproszkowana aronię lub barwnik fioletowy (ja nie używam w mojej kuchni żadnych sztucznych barwników nawet za cenę wyglądu, tylko naturalne) mieszamy, przekładamy do szprycy i szprycujemy rozetki które dekorujemy borówkami i złotymi kuleczkami. Tort chowamy do lodówki na 3-4 godziny aby krem stężał a całość przeszła smakami. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować