Ciemny biszkopt z piernikami, czekoladą i twarogiem solankowym

  • wyświetlono: 345 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Biszkopt czekoladowo – kawowy, pieczony na lukrowanych pierniczkach, pokryty masą w formie musu na bazie śmietanki, z ciemną czekoladą i twarogiem solankowym. Ciasto aromatyczne i przy ty nie za słodkie. Idealne na różnego rodzaju uroczystości, by w oryginalny sposób zaskoczyć kubki smakowe gości.

P10
  • 16 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
2/3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
2/3 szklanki cukru
7 żółtek
7 białek (zimne - z lodówki)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulat)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
400 g pierników korzennych lukrowanych

Masa:
500 ml śmietanki UHT 12% tłuszczu
200 g czekolady deserowej 45% kakao
250 g twarogu solankowego 8,5% tłuszczu
3 - 4 łyżeczki żelatyny wieprzowej
niewielka ilość wody do rozpuszczenia żelatyny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciemny biszkopt z piernikami, czekoladą i twarogiem solankowym

  • Ciemny biszkopt z piernikami, czekoladą i twarogiem solankowym1. Formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia wyłożyć dość równomiernie piernikami.
  • Ciemny biszkopt z piernikami, czekoladą i twarogiem solankowym2. Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nadal ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, kawę. Wsypać mąkę i krótko zmiksować. Ciasto wyłożyć na pierniki.
  • Ciemny biszkopt z piernikami, czekoladą i twarogiem solankowym3. Piec 30 – 35 min (180 st. C). Wystudzić.
  • Ciemny biszkopt z piernikami, czekoladą i twarogiem solankowym4. Śmietankę wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę i, mieszając, zagotować (powinna powstać jednolita masa). Dołożyć pokruszony twaróg i, także mieszając, gotować 1 – 2 min. Lekko wystudzić.
  • Ciemny biszkopt z piernikami, czekoladą i twarogiem solankowym5. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać, cały czas mieszając, aż do upłynnienia. Żelatynę wlać do masy z czekoladą i dokładnie wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć ją na biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki, by całkowicie się zestaliło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaCiastożelatynabiszkoptkremsernikDeserlekkiena słodkoplacekWigiliaświętamasaboże narodzeniebiały serpolewakawa rozpuszczalnaczekoladowyprosteefektownemusna zimnodelikatnekawowybudyń czekoladowyoryginalnepulchnewarstwowez ciastkamiaromatyczneserowiectwaróg solankowyprzepis_miesiąca1000nie za słodkiena budyniuczekolada deserowa ciemnana piernikachna ciastkachz piernikamina śmietancepierniki korzenne lukrowaneśmietanka UHT
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto makowo serowe z masą i biszkoptem

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto serowo makowe z masą i biszkoptem

Mak, ser, masa orzechowa i puszysty...

Biszkopt z truskawkami i cukrem

Dodane przez: joasik45

Biszkopt z truskawkami i cukrem☺

Lekki biszkopt z truskawkami zapieczony...

Ciasto z kremem i pierniczkami

Dodane przez: czarrna

Ciasto z kremem i pierniczkami

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym...

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Nic trudnego ..biszkopt z jabłkami...

Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką

Dodane przez: JustKuchcik

Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką

Miękki biszkopt z zapiekanym kremem...

ciasto

Dodane przez: Martyna1991

Biszkopt z masą mascarpone i bananem

Słodki i prosty deser do popołudniowej...