Ciemny biszkopt z piernikami, czekoladą i twarogiem solankowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Biszkopt czekoladowo – kawowy, pieczony na lukrowanych pierniczkach, pokryty masą w formie musu na bazie śmietanki, z ciemną czekoladą i twarogiem solankowym. Ciasto aromatyczne i przy ty nie za słodkie. Idealne na różnego rodzaju uroczystości, by w oryginalny sposób zaskoczyć kubki smakowe gości.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
    2/3 szklanki cukru
    7 żółtek
    7 białek (zimne - z lodówki)
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulat)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    400 g pierników korzennych lukrowanych

    Masa:
    500 ml śmietanki UHT 12% tłuszczu
    200 g czekolady deserowej 45% kakao
    250 g twarogu solankowego 8,5% tłuszczu
    3 - 4 łyżeczki żelatyny wieprzowej
    niewielka ilość wody do rozpuszczenia żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciemny biszkopt z piernikami, czekoladą i twarogiem solankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciemny biszkopt z piernikami, czekoladą i twarogiem solankowym 1. Formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia wyłożyć dość równomiernie piernikami.
  • Ciemny biszkopt z piernikami, czekoladą i twarogiem solankowym 2. Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nadal ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, kawę. Wsypać mąkę i krótko zmiksować. Ciasto wyłożyć na pierniki.
  • Ciemny biszkopt z piernikami, czekoladą i twarogiem solankowym 3. Piec 30 – 35 min (180 st. C). Wystudzić.
  • Ciemny biszkopt z piernikami, czekoladą i twarogiem solankowym 4. Śmietankę wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę i, mieszając, zagotować (powinna powstać jednolita masa). Dołożyć pokruszony twaróg i, także mieszając, gotować 1 – 2 min. Lekko wystudzić.
  • Ciemny biszkopt z piernikami, czekoladą i twarogiem solankowym 5. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać, cały czas mieszając, aż do upłynnienia. Żelatynę wlać do masy z czekoladą i dokładnie wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć ją na biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki, by całkowicie się zestaliło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować