Korzenny biszkopt sernikowy z wiśniami

  • wyświetlono: 1768 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 1

Nazwa ciasta budzi zmysły, a smak ... mmm :) Aromatyczny, korzenny - to co lubię. To delikatny biszkopt z korzennymi przyprawami, przełożony gotowaną masą serową z prawdziwą wanilią oraz wiśniami w cukrze - narobiłam to teraz trzeba spożytkować ;), czy już nabraliście ochoty? Polecam !!!

anjaa
  • 15 porcje
  • 60min

Składniki

Do ciasta użyłam kwadratowej formy o wymiarach 24cm x 24cm.

Składniki na korzenny biszkopt:
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 5 jaj
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Składniki na masę serową:
- 400 g zmielonego twarogu
- 110 g masła
- 2 jaja
- 1/2 szkl cukru - użyłam trzcinowego nierafinowanego
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 laski wanilii
- 3/4 szkl. mleka

Polewa:
- 100 g margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 kostek czekolady deserowej lub gorzkiej

Dodatkowo:
- 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych
- słoik wiśni drylowanych

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Korzenny biszkopt sernikowy z wiśniami

  • 1. Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt, po wystudzeniu przekroić na pół.

    Ser gotowany: Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, kolejno zmielony biały ser i na koniec pianę z białek - wymieszać. Masę serową przełożyć do większego rondelka, zagotować mieszając by nic się nie przypaliło. Do gotującej się masy wlać rozrobione w mleku budynie i ziarnami wanilii, gotować na małej mocy palnika do momentu aż całość stanie się gęsta. Odstawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłym przełożyć nasz biszkopt, umieszczając na masie serowej połowę wisienek - pokroiłam na drobno i delikatnie wbijałam je w ser - najlepiej ciasto umieścić w tortownicy. Schłodzić w lodówce.

    Polewa: W rondelku rozpuścić margarynę z wodą, dodać kakao i cukier puder mieszać podgrzewając na bardzo wolnym ogniu by nie doprowadzić do zagotowania się, na koniec dodać czekoladę-polewa będzie wtedy błyszcząca, odstawić do wystygnięcia.

    Polać ciasto i dekorować orzechami oraz resztą wiśni :) SMACZNEGO!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptWiśniesernik gotowanybiszkopt korzenny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowo sernikowe z truskawkami

Dodane przez: juchab

Ciasto drożdżowo-sernikowe z truskawkami

To jest obecnie mój numer jeden,...

Ciasto Maurycy z wiśniami

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Maurycy z wiśniami

Znakomite połączenie miodowych...

Biszkopt makowy z truskawkami

Dodane przez: Wiater Barbara

Biszkopt makowy z truskawkami

Biszkopt makowy z masą budyniową,...

BISZKOPT Z MALINAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BISZKOPT Z MALINAMI

Do popołudniowej kawki na zachciankę...

Chałwowiec

Dodane przez: JulkaTomeczek

Chałwowiec z wiśniami

Pyszne ciemne ciasto przełożone...

ciasto czekoladowe z wiśniami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami,...