Korzenny biszkopt sernikowy z wiśniami

4.93 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Nazwa ciasta budzi zmysły, a smak ... mmm :) Aromatyczny, korzenny - to co lubię.
To delikatny biszkopt z korzennymi przyprawami, przełożony gotowaną masą serową z prawdziwą wanilią oraz wiśniami w cukrze - narobiłam to teraz trzeba spożytkować ;), czy już nabraliście ochoty? Polecam !!!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Do ciasta użyłam kwadratowej formy o wymiarach 24cm x 24cm.

    Składniki na korzenny biszkopt:
    - 2/3 szkl. mąki pszennej
    - 5 jaj
    - 1/2 szkl. cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki przyprawy korzennej
    - 2 łyżki kakao
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

    Składniki na masę serową:
    - 400 g zmielonego twarogu
    - 110 g masła
    - 2 jaja
    - 1/2 szkl cukru - użyłam trzcinowego nierafinowanego
    - 2 budynie waniliowe
    - 1/2 laski wanilii
    - 3/4 szkl. mleka

    Polewa:
    - 100 g margaryny
    - 3 łyżki wody
    - 3 łyżki kakao
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 6 kostek czekolady deserowej lub gorzkiej

    Dodatkowo:
    - 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych
    - słoik wiśni drylowanych
Wystaw ocenę:

4.93 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Biszkopty

Korzenny biszkopt sernikowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt, po wystudzeniu przekroić na pół.

    Ser gotowany: Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, kolejno zmielony biały ser i na koniec pianę z białek - wymieszać. Masę serową przełożyć do większego rondelka, zagotować mieszając by nic się nie przypaliło. Do gotującej się masy wlać rozrobione w mleku budynie i ziarnami wanilii, gotować na małej mocy palnika do momentu aż całość stanie się gęsta. Odstawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłym przełożyć nasz biszkopt, umieszczając na masie serowej połowę wisienek - pokroiłam na drobno i delikatnie wbijałam je w ser - najlepiej ciasto umieścić w tortownicy. Schłodzić w lodówce.

    Polewa: W rondelku rozpuścić margarynę z wodą, dodać kakao i cukier puder mieszać podgrzewając na bardzo wolnym ogniu by nie doprowadzić do zagotowania się, na koniec dodać czekoladę-polewa będzie wtedy błyszcząca, odstawić do wystygnięcia.

    Polać ciasto i dekorować orzechami oraz resztą wiśni :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować