Sernik gotowany z chałwą, na biszkopcie z rabarbarem i galaretką z miętą

  • wyświetlono: 652 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto obłędne w smaku, nie za słodkie, delikatne i przyjemnie orzeźwiające. Świetna kompozycja smaków – sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na różnego rodzaju spotkaniach okolicznościowych.

P10
  • 16 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
6 żółtek
6 białek (zimne – z lodówki)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g oczyszczonego rabarbaru

Masa:
3 opakowania twarogu delikatnego naturalnego 10% tłuszczu (3 X 350 g)
200 g chałwy (np. fantazyjna)
200 g masła
5 jajek
½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na ½ L mleka)

Galaretka:
2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym (na ½ L wody każde)
2 łyżki posiekanej mięty
3 i 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik gotowany z chałwą, na biszkopcie z rabarbarem i galaretką z miętą

  • Sernik gotowany z chałwą, na biszkopcie z rabarbarem i galaretką z miętą1. Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, proszek do pieczenia, cynamon, proszek budyniowy. Wsypać mąkę i krótko zmiksować. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać pokrojony na małe kawałki rabarbar. Piec ok. 30 min (180 st. C). Biszkopt wystudzić.
  • Sernik gotowany z chałwą, na biszkopcie z rabarbarem i galaretką z miętą2. Przygotować masę – masło, pokruszoną chałwę oraz cukier przełożyć do szerokiego garnka. Mieszając, podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Dodać wszystkie opakowania sera i wymieszać. Wlać mieszankę przygotowaną ze zmiksowanych jajek, mleka i obu opakować proszku budyniowego. Następnie, cały czas mieszając, zagotować. Masę wyłożyć na przygotowany biszkopt i pozostawić do wystudzenia.
  • Sernik gotowany z chałwą, na biszkopcie z rabarbarem i galaretką z miętą3. Przygotować galaretkę – miętę zalać 1/3 szklanki wody i zmiksować za pomocą blendera. Płyn przelać do garnka, dolać pozostałe 3 szklanki wody i zagotować. Wsypać proszek z obu opakowań galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Gdy po przestudzeniu galaretka będzie tężeć, jeszcze raz ją wymieszać i wyłożyć na masę serową. Ciasto włożyć do lodówki, by całkowicie się zestaliło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortgalaretkaCiastocynamontwarógbiszkoptkremDeserna słodkoplacekgalaretka cytrynowaświętamasabiały serczekoladowyefektownena zimnokarmelowypianadelikatnespotkanieorzeźwiająceuroczystośćbudyń czekoladowyoryginalnesernik gotowanywaniliowybudyń waniliowyKREMOWEcytrynowawarstwowemiętowapuszystyz rabarbaremmięta świeżaz chałwąprzepis_miesiąca1000miękkichałwa fantazyjnabudyń karmelowygalaretka miętowa

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik gotowany na biszkopcie

Dodane przez: akrobatka22

Sernik gotowany na biszkopcie

Pyszny przekładaniec z gotowanym...

Torcik serowy z galaretką na biszkopcie makowym

Dodane przez: agarybak76

Torcik serowy z galaretką na biszkopcie makowym

Prosty, ale bardzo smaczny, serniczek...

Pyszne ciasto na biszkopcie

Dodane przez: zzewa

ciasto na biszkopcie z galaretką

Bardzo smaczne ciasto dosłownie...

Dwukolorowy sernik z serka gotowanego z brzoskwiniami i galaretką

Dodane przez: Jola1977-1977

Dwukolorowy sernik z serka gotowanego z brzoskwiniami...

Taki serek na sernik gotuje często...

Gotowany sernik  truskawkami i galaretką

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Gotowany sernik z truskawkami i galaretką

Zapraszam na pyszny sernik gotowany....

Sernik z chałwą

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Sernik z chałwą

Bardzo lubię serniki. Piekę je,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE