To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego. Można podać go z ziemniakami lub z chlebem. Im częściej odgrzewany, tym lepszy :)
Bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiszoną kapustę jeśli jest kwaśna, wypłukać na sitku, a następnie pokroić. Kapustę przełożyć do garnka, wlać szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek i majeranek. Całość wymieszać, przykryć i gotować przez około 20-25minut. Po tym czasie, cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Dodać też mrożoną włoszczyznę.
Kiełbasę pokroić w plasterki i obsmażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Grzyby rozmrozić, pokroić w plastry i podsmażać na oleju.
Przysmażoną kiełbasę i grzyby przełożyć do garnka z kapustą. Całość wymieszać, zalać wodą tak, by przykryła potrawę. Gotować kolejne 20 minut, w razie potrzeby podlać wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Mąkę podsmażyć na suchej patelni, gdy zacznie brązowieć dodać łyżkę masła i mieszać aż masło się rozpuści. Trzymając patelnię na ogniu dodać stopniowo kilka łyżek wywaru z kapusty cały czas mieszając. Po czym przełożyć zawartość patelni do garnka, wymieszać i zagotować. Jeszcze chwilę pogotować. Opcjonalnie doprawić do smaku.
Komentarze