Bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego. Można podać go z ziemniakami lub z chlebem. Im częściej odgrzewany, tym lepszy :)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg kiszonej kapusty
    80dag kiełbasy śląskiej
    2 szklanki mrożonych grzybów leśnych
    1 cebula
    4-5 suszonych śliwek
    2 garście mrożonej włoszczyzny
    2 liście laurowe
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    3-4 ziarenka pieprzu
    1 łyżeczka kminku
    2 łyżeczki majeranku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiszoną kapustę jeśli jest kwaśna, wypłukać na sitku, a następnie pokroić. Kapustę przełożyć do garnka, wlać szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek i majeranek. Całość wymieszać, przykryć i gotować przez około 20-25minut. Po tym czasie, cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Dodać też mrożoną włoszczyznę.
    Kiełbasę pokroić w plasterki i obsmażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.
    Grzyby rozmrozić, pokroić w plastry i podsmażać na oleju.
    Przysmażoną kiełbasę i grzyby przełożyć do garnka z kapustą. Całość wymieszać, zalać wodą tak, by przykryła potrawę. Gotować kolejne 20 minut, w razie potrzeby podlać wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
    Mąkę podsmażyć na suchej patelni, gdy zacznie brązowieć dodać łyżkę masła i mieszać aż masło się rozpuści. Trzymając patelnię na ogniu dodać stopniowo kilka łyżek wywaru z kapusty cały czas mieszając. Po czym przełożyć zawartość patelni do garnka, wymieszać i zagotować. Jeszcze chwilę pogotować. Opcjonalnie doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować