Bigos z grzybami i kiełbasą

4.49 (163 ocen)

Przedstawiam aromatyczny bigos z duża ilością leśnych grzybów i swojską kiełbasą. Prosty i bardzo smaczny.

Składniki:

  • 2kg kapusty kiszonej (najlepiej mocno kwaśnej)
    100g suszonych grzybów leśnych
    500g swojskiej kiełbasy
    mały słoiczek przecieru pomidorowego
    4 duże cebule
    olej do smażenia
    ziele angielskie, liść laurowy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Bigos z grzybami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy przez przynajmniej 1h. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy. Wodę z gotowania zostawiamy.
    Kiełbasy kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoto. Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane cebule. Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości.
    Łączymy w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby i kiełbasę z cebulą. Dodajemy przecier pomidorowy i nieco wody z gotowania grzybów. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając. Następnego dnia bigos ponownie gotujemy na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewając jeszcze wodą z gotowania grzybów.
    Bigos im więcej razy podgrzewany tym smaczniejszy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta biała Grzyby Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować