Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

W lodówce zalegała mi niespożytkowana przez Święta kapusta kiszona, a dodatkowo miałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł mi bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście mięso czy podsmażoną kiełbasę można dodać :) mi po świętach chciało się czegoś mnie kalorycznego :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
    1/2 główki kapusty białej
    2 papryki czerwone
    1 duża marchewka
    2 duże cebule
    2 liście laurowe
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    około 10 ziaren pieprzu
    1 łyżka masła
    2 łyżki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki bazylii
    1/2 łyżeczki oregano
    szczypta kminku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    pieprz i sól do smaku

    opcjonalnie: sok z kiszonych ogórków lub woda
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną płuczemy jeden raz w zimnej wodzie, odciskamy i siekamy trochę drobniej. Białą także siekamy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki.
    Do garnka przekładamy kapustę kiszoną i startą marchewkę, podlewamy szklanką wody. Dusimy kilka minut od zagotowania, następnie dorzucamy kapustę białą, dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie i razem dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż obie kapusty i marchewka będą miękkie. Co jakiś czas należy przemieszać i kontrolować, czy nie potrzeba dolać odrobiny wody (a najlepiej zamiast wody podlać sokiem z kiszonych ogórków - ja tak robię i tym razem też tak zrobiłam). Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki czerwoną paprykę i posiekaną cebulę zeszkloną na 1 łyżce masła, dusimy około 10 minut. Danie przyprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem, szczyptą kminku, papryką słodką, ostrą i wędzoną, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano (zioła dodajemy rozcierając w ciepłych dłoniach). Zanim dodamy choć szczyptę soli należy bigosu spróbować, ponieważ kapusta kiszona jest mocno słona i jedno płukanie wody może się okazać wystarczające jeśli chodzi o jej ilość. Na sam koniec, już po wyłączeniu gazu dodajemy posiekaną natkę pietruszki (u mnie mrożona) i całość dokładnie mieszamy.
    Jak to z kapustą bywa - najlepiej smakuje następnego dnia, a nawet 2 dni później :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta biała Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować