Kotleciki ryżowe z sosem pieczarkowym i surówką

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja propozycja na pyszny obiad to ryżowe kotleciki z marchewką, z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Pracochłonne danie, ale warto je przygotować, bo jest pyszne. Kotleciki ryżowe bardzo lubimy i często goszczą na naszym stole. Podaję je z różnymi dodatkami. Tym razem podałam z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Bardzo polecam Wam taki obiad. Smacznych inspiracji Wam życzę.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na kotlety ryżowe:
    20 dag ryżu białego
    sól do smaku
    2 jajka
    pieprz czarny mielony do smaku
    1 większa marchewka
    2 łyżki bułki tartej
    koperek suszony według uznania

    Na sos pieczarkowy:
    50 dag pieczarek
    1 cebula
    1 płaska łyżka masła
    1 szklanka śmietany 18 %
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    koperek suszony według uznania

    Na surówkę:
    50 dag kiszonej kapusty
    1 mała cebula
    1 większa marchewka
    2-3 łyżki oleju
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    bułka tarta do obtaczania kotlecików
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Kotleciki ryżowe z sosem pieczarkowym i surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotleciki: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, studzimy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ryżu wbijamy jajka, dodajemy marchewkę, bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, uformowane wkładamy do lodówki do stężenia, po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej z strony do ładnego zrumienienia się. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdyby masa była zbyt luźna i kotleciki nie chciały się formować, można masę chwilę schłodzić w lodówce.
  • 2. Sos pieczarkowy: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
  • 3. Surówka: Kapustę płuczemy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Podanie: Na talerze nakładamy kotleciki ryżowe, porcję sosu i surówki. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób. Wyjdzie nam około 12 sztuk kotlecików. Gdyby masa była zbyt luźna i kotleciki nie chciały się formować, można masę chwilę schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Pieczarki Ryż Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować