SKŁADNIKI ;
1 KG kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej Świeżej
5 dużych cebul
400 g karkówki
400 g łopatki
300 g świeżego boczku
200 gram Miksa wędzonego
1,5 szklanki suszonych grzybów
200 g suszonej śliwki
100 g moreli suszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Liście laurowe
1 główka czosnku
Ziarna ziela angielskiego
Przypawa uniwersalna warzywna
Pieprz
1 łyżka majeranku .
Cukier
Sposób przygotowania przepisu:
BIGOS STAROPOLSKI
1.
WYKONANIE ;
Kapustę kiszona płuczemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody tak aby była przykryta . W tym czasie siatkujemy świeżą kapustę i odstawiamy , obieramy cebulę kroimy w kostkę , grzybki nastawiamy do gotowania około 30 minut . śliwką i morelę siekamy dość drobno. Wszystkie mięsa kroimy w niedużą kostkę , smażymy do zarumienienia w jednym dużym rondlu lub każde z osobna i wkładamy do zbiorczej miski . Jak kapusta kiszona jest miękka do dokładamy kapustę świeżą i razem dusimy jak kapusta puści soki możemy dodać przesmażone mięsa i cebulę którą smażymy na tej samej patelni dodajemy liście laurowe i ziela angielskie dusimy tak około 5 godzin . Grzybki ugotowane odcedzamy i smażymy na nie wielkiej ilości oliwy dodajemy do bigosu razem ze śliwką i morelą , dodajemy już przyprawy do smaku oraz obrany i przeciśnięty czosnek oraz koncentrat , majeranek dusimy. Bigos powinien tylko lekko mrugać . Przerywamy duszenie na kilka godzin najlepiej do następnego dnia. Kolejnego dnia dusimy bigos do momentu aż nabierze miłej woni i brązowej barwy . Przyprawić pieprzem solą cukrem . Bigos podajemy bardzo gorący z pieczywem . Gotowe smacznego
Porady
bigos po każdym odgrzaniu smakuje lepiej
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze