BIGOS STAROPOLSKI

  • wyświetlono: 621 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam zapach unoszący się po całym domu gotującego się bigosu , który po zrobieniu zaskakuje bogactwem składników i cudownym staropolskim smakiem

karolinajedynak24

Składniki

SKŁADNIKI ;
1 KG kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej Świeżej
5 dużych cebul
400 g karkówki
400 g łopatki
300 g świeżego boczku
200 gram Miksa wędzonego
1,5 szklanki suszonych grzybów
200 g suszonej śliwki
100 g moreli suszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Liście laurowe
1 główka czosnku
Ziarna ziela angielskiego
Przypawa uniwersalna warzywna
Pieprz
1 łyżka majeranku .
Cukier

Sposób przygotowania przepisu:

BIGOS STAROPOLSKI

  • image-16rs97o1. WYKONANIE ;
    Kapustę kiszona płuczemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody tak aby była przykryta . W tym czasie siatkujemy świeżą kapustę i odstawiamy , obieramy cebulę kroimy w kostkę , grzybki nastawiamy do gotowania około 30 minut . śliwką i morelę siekamy dość drobno. Wszystkie mięsa kroimy w niedużą kostkę , smażymy do zarumienienia w jednym dużym rondlu lub każde z osobna i wkładamy do zbiorczej miski . Jak kapusta kiszona jest miękka do dokładamy kapustę świeżą i razem dusimy jak kapusta puści soki możemy dodać przesmażone mięsa i cebulę którą smażymy na tej samej patelni dodajemy liście laurowe i ziela angielskie dusimy tak około 5 godzin . Grzybki ugotowane odcedzamy i smażymy na nie wielkiej ilości oliwy dodajemy do bigosu razem ze śliwką i morelą , dodajemy już przyprawy do smaku oraz obrany i przeciśnięty czosnek oraz koncentrat , majeranek dusimy. Bigos powinien tylko lekko mrugać . Przerywamy duszenie na kilka godzin najlepiej do następnego dnia. Kolejnego dnia dusimy bigos do momentu aż nabierze miłej woni i brązowej barwy . Przyprawić pieprzem solą cukrem . Bigos podajemy bardzo gorący z pieczywem . Gotowe smacznego

Porady

bigos po każdym odgrzaniu smakuje lepiej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylabigos staropolski

Komentarze

Podobne przepisy

image-1yjp0xp

Dodane przez: Duśka55555

Staropolski bigos z wędzoną śliwką

Nieodłączny element każdych świąt....

image-06jbr6h

Dodane przez: Anitak0610

Bigos

Tradycyjnie w każdym domu nie może...

Bigos

Dodane przez: maalikaa

Bigos

Tradycyjny bigos taki jak kiedyś...

Bigos

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bigos

Mówi się,że w każdym domu bigos...

Bigos

Dodane przez: Jaga85

Bigos

Sekret udanego bigosu tkwi w „przegryzieniu”...

Bigos

Dodane przez: Paulina11.03

Bigos

Bigos na czerwonym wytrawnym winie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE