Bigos staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE ;
Kapustę kiszona płuczemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody tak aby była przykryta . W tym czasie siatkujemy świeżą kapustę i odstawiamy , obieramy cebulę kroimy w kostkę , grzybki nastawiamy do gotowania około 30 minut . śliwką i morelę siekamy dość drobno. Wszystkie mięsa kroimy w niedużą kostkę , smażymy do zarumienienia w jednym dużym rondlu lub każde z osobna i wkładamy do zbiorczej miski . Jak kapusta kiszona jest miękka do dokładamy kapustę świeżą i razem dusimy jak kapusta puści soki możemy dodać przesmażone mięsa i cebulę którą smażymy na tej samej patelni dodajemy liście laurowe i ziela angielskie dusimy tak około 5 godzin . Grzybki ugotowane odcedzamy i smażymy na nie wielkiej ilości oliwy dodajemy do bigosu razem ze śliwką i morelą , dodajemy już przyprawy do smaku oraz obrany i przeciśnięty czosnek oraz koncentrat , majeranek dusimy. Bigos powinien tylko lekko mrugać . Przerywamy duszenie na kilka godzin najlepiej do następnego dnia. Kolejnego dnia dusimy bigos do momentu aż nabierze miłej woni i brązowej barwy . Przyprawić pieprzem solą cukrem . Bigos podajemy bardzo gorący z pieczywem . Gotowe smacznego
Komentarze